"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Дебатът за доходите

Петър Ганев / 08.04.2011
Дебатът за доходите върви с пълна сила – синдикатите и техният министър Тотю Младенов натискат за по-високи заплати (в т.ч. минимална) и по-високи пенсии. Тезата е ясна – много скъпо стана, давайте да вдигаме всичко, що можем. Това щяло да повиши потреблението и икономиката щяла да тръгне нагоре. Теза, колкото проста, толкова и грешна.

Правителството изостава със законодателната си програма, която пък не разбираме

Михаил Андреев / 08.04.2011
След необяснимо закъснение, Министерски съвет прие законодателна си програма за периода 1 януари – 30 юни 2011 на 23 февруари 2011. Тя предвижда приемането на общо 65 законопроекта през шестмесечния период, от които 16 проекта на нови закони, 10 ратификации на международни споразумения и 39 законопроекта за изменение и допълнение на съществуващи закони (ЗИД). Графикът вече е преполовен и позволява да се направи преглед на изпълнението на поставените задачи за първото тримесечие на 2011, като се направи преглед на правителствените решенията.

Колективното договаряне в САЩ

Милена Пешева / 08.04.2011
От известно време в Съединените щати се вихри сериозна дискусия около правата на държавните работници. Всичко започна с едно решение на новия губернатор на Уисконсин Скот Уокър да прокара закон, който намалява социалните придобивки на държавните служители, договорени от синдикатите с колективни трудови договори. Мотивът за това решение са проблемите в бюджетната сфера и липсата на. В резултат на решението се зададе вълна от протести, сравнявани в американските медии с тези на площад Тахрир. Проблемът се разпространи из страната.

Разумните, нерешителните и опасните за инфлацията*

Ричард Ран** / 08.04.2011
За изминалата година Федералният Резерв (Фед) беше най-големият инвеститор в ценни книги на правителството на САЩ, изкупувайки повече от половината от новоемитирания дълг. Фед нарича тази политика „инжектиране на ликвидност”, но обикновените хора биха я нарекли печатане на пари. От централната банка на САЩ обявиха, че тази програма ще бъде прекратена юни. Но кой ще инвестира в новия държавен дълг когато Фед спре?

Търговският регистър мина по терлички

Зорница Славова / 08.04.2011
Исканите от Министерство на правосъдието промени в Закона за търговския регистър се гледаха за пореден път в правната комисия снощи (7 април). След като Агенцията по вписванията (АВ) така и не направи възложения й анализ на предлаганите промени, а работната група, която трябваше да свърши тази работа явно не можа да се събере, депутатите от правната комисия вече вдигнаха ръце.

„Призрачните градове” на държавното планиране

Георги Аврамов / 08.04.2011
Искате ли да видите (буквално) поредното доказателство за това до какви абсурдни висоти може да достигне държавата при планирането на икономическата дейност в една държава?

Законопроекти и директиви – who cares?

Красимир Петкашев / 08.04.2011
Цели пет точки имаше в дневния ред на заседанието на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ) в сряда. Това разбира се никак не затормози депутатите, които в обичайния си скоростен стил приключиха работа за час и половина. Някои и по-рано. Трябва да се знае, че в КЕВКЕФ по списък са включени 18 депутати, обичайно в началото на заседанието те са не повече от 13, а до края остават 6-8.