"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Хазартен залог с горивата: „теорията” за отрязаният връх

Петър Ганев / 25.03.2011
Едномесечният мораториум върху цените на практика е един залог. Ясно е, че ако цените тръгнат надолу, то от мораториум (или таван на цените) така или иначе няма нужда. От друга страна, ако цените тръгнат устойчиво нагоре, то едномесечният мораториум ще бъде последван от ценови шок и ефектът ще е силно негативен. Защо тогава се прави? Защото държавата прави залог за много конкретно развитие на пазара. Ето за какво става дума:

Едно голямо НИЩО с Търговския регистър

Зорница Славова / 25.03.2011
Общо взето и сега нищо не се случи с ТР и ще продължаваме да караме със „Service Unavailable”, докато някой не си свърши работата. Поне за пореден път се потвърди фактът, че законопроектите се пишат и приемат без изобщо да се смята колко пари и време ще струва прилагането им. И тук е моментът да припомня, че чл. 28 от Закона за нормативните актове изисква всеки законопроект да съдържа информация за „финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба”. Ако законът се спазваше, изобщо нямаше да е необходимо да се провежда този цирк и Парламента.

Ще защитаваме настоящия модел на ОСП през следващия програмен период

Красимир Петкашев / 25.03.2011
Това стана ясно по време на изслушването на земеделския министър на съвместното заседание в сряда между Комисията по европейските въпроси и тази по земеделието и храните. Интерес към заседанието не липсваше. Не липсваха и остри въпроси към министъра като първите бяха свързани с новия случай на шап в Бургаска област. Оказа се, че това е чувствителна тема за Пенко Атанасов (Коалиция за България), който не беше доволен от отговорите на Найденов и настояваше за по-сериозна държавна помощ. Депутатът едва ли не поиска фермерите от цяла Бургаска област да бъдат обезщетени, въпреки уверенията, че към момента е засегнато само едно стопанство.

Невежеството ни прави по-бедни*

Ричард Ран** / 25.03.2011
Миналата седмица Ричард Тръмка – президентът на АФТ–КИО, отново се изказа против предстоящите търговски споразумения с Южна Корея, Колумбия и Панама, твърдейки, че ще доведат до загуба на работни места в САЩ. И все пак всеки уважаван икономист – от Адам Смит през 1776 година до наши дни – е защитавал достойнствата на свободната търговия. Администрацията на Обама не спира с празните си приказки относно тези споразумения, угаждайки на невежеството на синдикатите и другите си леви поддръжници, които умишлено пренебрегват истината. Много от противниците на свободната търговия защитават и местното производство. Има ли някаква логика в това?

Покана за среща в библиотеката на ИПИ и БМА (25 март 2011)

25.03.2011
Дали наистина талантът и качеството са гаранция за успех? Как да се борим с войнстващата посредственост? И защо нонконформистките идеи на Айн Ранд са актуални днес, тук и сега? Ето за това ще си говорим с нашите гости Искра Ангелова и Калин Манолов на 25 март 2011 г., петък, от 18.00 ч., в Икономическата библиотека на ИПИ и БМА.

Мерките за горивата ще ни излязат солено. Гаранция 100%!

Михаил Андреев / 25.03.2011
Липса на управленска воля, популистки ход или нечиста сделка е сключването на меморандума между правителството и Лукойл? Това са част от въпросителните, които постави тази безпрецедентна мярка. Темата за цените беше подложена на оживена дискусия в общественото пространство, като на моменти дори измести Японската и Либийската криза от дневния ред. В спора се включиха широк кръг от заинтересовани лица и групи, всеки цитиращ различни числа и източници за цените.

Графики – данъци и такси в общините

Петър Ганев / 25.03.2011
Какво се случва с данъка върху недвижимите имоти на фирмите и такса смет за юридически лица през тази година? Публикуваме две графики със ставките в 28-те най-големи града в страната.

Либерализираните железници страдат по-малко от кризата

Георги Аврамов / 25.03.2011
Тази седмица Евростат публикува статистика за превоза на товари в ЕС27 за 2008 и 2009 година (тук). На ниво ЕС, икономическата криза доведе до намаляване обема на транспортирани товари – отчетен е спад на превоза на товари с автомобилен транспорт с 10% за 2009 г. спрямо 2008, а железопътният товарен превоз се е свил със 17%. Ясно се вижда, че железниците в ЕС превозват 4 пъти по-малко товари спрямо товарния превоз през пътната мрежа, или 370 млрд. срещу 1 690 млрд. тона за километър през 2009 година. Остава въпросът защо в ЕС железопътният товарен транспорт се справя по-слабо във всяко отношение.

Международен индекс „Право на собственост”: Липсата на защита на собствеността е основната причина за ниските доходи в България

Зорница Славова / 22.03.2011
Защитата на правото на собственост в България все още е на изключително ниско ниво и само смели реформи и силна политическа воля могат да гарантират правата на бизнеса и гражданите. Особено належащи са действията по независимост на съдебната система, борба с корупцията, улесняване на регистрацията на собственост и ограничаването на пиратството в страната.