"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

ЕК и МВФ: Намаление на минималната заплата и преразглеждане на колективното договаряне е пътят към повече заетост

Георги Аврамов / 11.02.2011
По-внимателен анализ на двигателите на икономическия растеж, разкрива, че разходите за труд са нарастнали значително от 2002 година до началото на кризата без реално да отразяват същото нарастване на производителността на труда. Тази загуба на конкурентноспособност е пренебрегвана в годините на икономически подем, но сега се превръща в огромен проблем. Със свиването на търсенето на пазара на труда, от 2009 година започва естествена корекция на цената на труда. Минималната работна заплата в Ирландия (която през 2010 година е втората най-висока в ЕС) спъва този процес и според МВФ, може да доведе до високи нива на дългосрочна структурна безработица (нивото на безработица в момента е три пъти по-високо спрямо предкризисната си стойност)..

Българският търговски регистър – service unavailable!

11.02.2011
След няколко поредни фалстарта, на 1 Януари 2008 г. започна да работи новият единен електронен Търговски регистър. Мнозина бяха скептични, че новият регистър на бизнеса в България ще работи по-бързо, прозрачно и ефективно от съдебната процедура, която той трябваше да замени. В действителност, първите месеци от работата на регистъра подхраниха скептиците поради появилите се технически, организационни и други проблеми, съпътстващи вписванията. Тъй като процесът беше изцяло нов и непознат, както за хората, които го изпълняват, така и за фирмите, казусите, провокирани от прилагането на новата процедура, възникваха ежедневно.

Разходите за железопътен транспорт

Красимир Петкашев / 11.02.2011
Практика у нас е всеки нов транспортен министър да започва някаква железопътна реформа (което трябва да ни говори нещо за успешността на всеки предходен). Новият също не изостана, заявявайки че неговата реформа ще включва изпълнението на 100 мерки, които ще имат общ финансов ефект от 83 млн. лв. до 2013 г. Естествено подробности около плана и мерките за реформи липсват. Как да вярваме тогава в силните стимули за промяна на сегашния министър? Когато се заговори за реформи в БДЖ, скептицизмът винаги е основателен.

Българските пристанища - на кота нула

Павлин Лазаров, Десислава Николова / 11.02.2011
България като страна с излаз на море и голяма плавателна река притежава голям брой речни и морски пристанища. Похвално е, че в рамките на около 4 години до средата на 2009 г. седем от по-малките пристанищни терминали[1] са отдадени на дългосрочни концесии със срок вариращ между 22 и 35 години. След встъпването на новото правителството в длъжност от средата на 2009 г., обаче, липсва каквото и да е било развитие по концесионирането на големите български пристанища – Бургас, Варна, Русе и Видин.

Пагубни икономически митове*

Ричард Ран** / 11.02.2011
Крайно неточните коментари и изявления на журналисти, финансови анализатори, политици и дори държавни служители, накараха голяма част от хората да повярват, че ако Конгресът не повиши тавана на дълга през март, правителството на САЩ ще изпадне в неплатежоспособност, а това ще доведе до невъзможност за заемане на ресурси. Глупости!

Мрън, мрън за цените

Петър Ганев / 11.02.2011
През последните седмици упорито се говори за цените – едни били много високи, а пък други били много ниски. Разбира се, моментално се появиха капацитети, които подеха песента за намеса на държавата – да се ограничи поскъпването на храните и да се борят ниските цени във веригите. Как се съчетават тези двете не е ясно и на самите капацитети, но всеки си бута за своето.

Зазубрен наръчник и посланици ще ни спасяват за Шенген

Красимир Петкашев / 11.02.2011
Въпреки растящия брой страни от евросъюза, искащи отлагане на членството на България в Шенген, управляващите продължават да таят надежда, че чудо е възможно. В опит да разсеят техния скептицизъм се предприемат нови и нови действия. След като стана ясно, че техническата готовност няма да е достатъчна за приемането ни, действията сега са насочени към спечелването на политическа подкрепа за страната. Една от последните инициативи в тази насока е приемането на специална “Програма от парламентарни външнополитически действия за осигуряване на подкрепа на присъединяването на страната към Шенгенското пространство”.

Занаятчиите свободни? Капанов се кара: Аз съм се договорил!

Петър Ганев & Зорница Славова / 11.02.2011
Занаятите са почти свободни – измененията в Закона за занаятите минаха тази седмица на второ четене в икономическата комисия и сега предстои последно гласуване в пленарна зала. Заседанието на комисията предизвика огромен интерес, какъвто се и очакваше – промените засягат работата на много хора и неслучайно законопроектът се лута из парламента вече повече от година.

Търговията с цигари ще е без регистрация по ДДС

Михаил Андреев / 11.02.2011
Нова поправка в закона за акцизите и данъчните складове ще освободи търговците на цигари от задължителната регистрация по ДДС, което е в сила от началото на 2010 г. За това се разбраха депутати от бюджетната комисия по време на заседанието от 10 февруари. Предложението е провокирано от изнесените от шефа на Агенция Митници данни пред същата тази комисия, че в 40% от населените места няма легални продажби на цигари.