"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Зорница Славова / 04.02.2011

Само преди половин година синдикатите и социалният министър настояваха за вдигане на минималната работна заплата (МРЗ) за 2011 г. до 270 лв. Тогава това не мина, но сега от КНСБ, отново подкрепени от Тотю Младенов, пак нададоха глас, но вече става въпрос за увеличение с цели 50 лева (от 240 до 290 лв.) от средата на годината. Мотивите им са подобни на миналогодишните – повече пари за работниците, справедлива цена на труда, пълнене на бюджета, икономически растеж. Дали, обаче, е така ...

Човекът срещу митницата

Петър Ганев / 02.02.2011
... Някой (пък било то и на другия край на света) измайсторил нещо, аз си го купувам и хайде сега на хорото в митницата. Обяснението е едно – бюрокрацията не може да свикне с мисълта, че обикновеният човек по някакъв начин се е възползвал от свободата си. Що за свободия да си поръчваш ей така от САЩ? Не, трябва да идеш до бюрократите, да чакаш, да се скараш, да те номерират, да ти вземат такси, цялата държава да разбере какво си купуваш, да ти цитират регламенти и въобще да бъдеш във властта им, па макар и за кратко...

Винетките стават ценни книги, растат глобите за нарушения по Закона за пътищата

Красимир Петкашев / 04.02.2011
В сряда депутатите от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ) приеха скорострелно промените в три закона и разгледаха една стратегия. Като се има предвид, че на заседанието присъстваха едва половината от членовете, а на тях определено им беше скучно да слушат докладващите, дебатиране на практика нямаше. Причина за слабия интерес вероятно беше и обстоятелството, че законодателните промени отново се инициират, за да въведат изисквания на европейски директиви и регламенти. За тях знаем, че се приемат без въпроси и излишно затормозяване.

Правителството срещу хората*

Ричард Ран** / 04.02.2011
Искате ли още доказателства , че много от държавните служители няма как да ги е грижа по-малко за защитата на Вашата личност, частна собственост и свобода – дейността, която Основателите на САЩ смятали за основна роля на държавата? Докладите, излезли последната седмица на януари предоставят доказателства, потвърждаващи именно това.

Изпълнение на бюджета през 2010

Михаил Андреев / 04.02.2011
В края на първия ден от февруари министерството на финансите оповести предварителните данни за изпълнението на Консолидираната фискална програма за 2010 година. Логично, отчетът предизвика засилен интерес, след като самият план беше ревизиран в средата на годината – мярка, приложена за последен път през кризисната 1996 година. На практика, актуализацията на бюджет 2010 г. узакони увеличение на разходната част спрямо първоначалния вариант с около 800 млн. лв., независимо от очаквания срив на приходите от 1.9 млрд. лв.

Край на банковите такси при разплащане с държавата

Михаил Андреев / 04.02.2011
Законът за ограничаване на плащанията в брой предизвика оживен дебат по време на заседанието на бюджетната комисия в четвъртък. Във фокуса на вниманието попадна предложението за промяна на размера на самото ограничение, както и възможността за плащане на задължения към държавата без да се дължи банкова такса при обслужване на самата транзакция. Депутатите одобриха въвеждането на максимален лимит за кешови разплащания до 15,000 лв. вместо първоначалния вариант за таван от 5,000 лв., одобрен две седмици по-рано.

Да разпространим или да задушим медиацията

Зорница Славова / 04.02.2011
На последните две заседания на правната комисия се обсъждаха промени в Закона за медиацията. Те са наложени от нуждата за хармонизиране на процедурата в ЕС и уреждане на презграничните спорове (страните живеят в различни държави). Целта на наложената директива е да се гарантира на страните, че постигнатото чрез медиация споразумение ще бъде признато и приложено във всички страни членки.