"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Здравна реформа или пак мъки

Зорница Славова / 01.10.2010
Тази седмица България остана без здравен министър за втори път през последната една година. Явно проблемите в здравеопазването костват множество постове и редица неуспехи при започването на реформа в здравеопазването. Показателен е фактът, че от повече от 20 години никой здравен министър в България не може да изкара целия си мандат...

Монопол и антимонопол

Филип Колев* / 01.10.2010
Тази седмица Европейската комисия (ЕК) отправи искане към България за осигуряване на недискриминационен достъп до пазара на наземни услуги на летище „София“ на доставчиците на съответните услуги

Демократи желаещи смъртта*

Ричард Ран** / 01.10.2010
Рядко може да се види политическа партия да извършва умишлено самоубийство докато стреля по заложник. В този случай заложникът е американската икономика, а политическата партия са демократите. Ако някой Ви казва, че нещо скоро ще бъде свършено, но постоянно го отлага, докога ще му вярвате?

ИПИ организира три семинара за студенти

01.10.2010
След успешно проведените семинари продължаваме със следващия цикъл по актуални теми. Вече можете да се запишете за участие за следните семинари. Участниците във всички семинари ще получат удостоверение.

Бюджетни правила

Петър Ганев / 01.10.2010
Бюджетните правила стават все по-актуална тема. Докато в Европа е само въпрос на време да бъдат приети строги санкции при неспазването на бюджетните правилата, то в България дискусията тепърва започна – за т. нар. "фискален борд”.

Липсващият дебат за пенсионна реформа

Михаил Колев* / 01.10.2010
Проследявайки последователно мненията, вижданията и предложенията за реформи от страна на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), синдикатите от КТ „Подкрепа” и КНСБ, и Националният осигурителен институт, би било по-лесно да се направи анализ до каква степен има развитие по посока решаването на проблема с настоящата нереформирана пенсионна система.