Залезът на българската просвета
Филип Колев* / 27.08.2010
С всяка изминала година, прекарана в класната стая, обаче училището се превръща от инструмент за добиване на знания и умения в зандан, където практическите нужди на младите хора, тяхната креативност и жаждата за самоусъвършенстване са на заден план. Без значение е колко добри учители и връстници ще срещне младежът в училище – грешно подредената стимулна система на всички равнища на българското образование гарантира като цяло ниско качество на крайния продукт (продукт, от който зависи как ще изглежда родината ни в бъдеще). Изглежда слънцето на науката вече залязва над страната ни и се взираме във все по-непрогледен мрак.
Какво е, или трябва да бъде таксито?
Александър Будинов* / 27.08.2010
Кой е най-лесният начин да се стигне от точка А до точка В, ако човек няма лично превозно средство? Най-вероятно, първата мисъл на всеки би била: „Ще взема такси!” За разлика от преди 10-15 години, когато в повечето случаи такси се взимаше само в краен случай, днес това е нещо съвсем нормално. Въпреки голямото потребление на таксиметрови услуги обаче, хората масово са недоволни. Дали заради отношението на повечето шофьори, или заради състоянието на автомобилите, в които пътуват, общественото мнение за таксиметровите компании е преобладаващо негативно?
Настъпи времето за мълчаливо съгласие
Петър Ганев / 27.08.2010
Дебатът за мълчаливото съгласие е отново на дневен ред. Две поредни правителства взеха отношение по въпроса (дебати и законодателни промени през 2003 и 2006 г.) и ето че сега дебатът отново се задава. Правителството е решено да прави промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), а това едва ли може да стане без да се засегне административното мълчание. Миналата година мълчаливото съгласие беше подкрепено и от председателя на Висшия административен съд (ВАС) Константин Пенчев (виж тук). По всичко личи, че дебатът за мълчаливото съгласие ще се случи, а изходните позиции изглеждат обещаващи.
Поглед върху морския туризъм
Любомир Миленков* / 27.08.2010
Миналата седмица в медийното пространство се появи информация, че областната управа в Бургас е внесла проект за това, как от догодина да могат да бъдат обособени така наречените частни плажове. Най-голям интерес от подобна мярка ще имат разбира се затворените комплекси и големите хотели, които и в момента се опитват всячески да ограничат достъпа на хора, които не са гости на хотела, до плажната ивица. Това противоречи както на Конституцията – чл.18 (1), според който плажната ивица е изключително държавна собственост, така и на Закона за устройството на черноморското крайбрежие чл. 4 (1), според който гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до морския бряг и островите.
АДАМ СМИТ В ИКОНОМИЧЕСКАТА БИБЛИОТЕКА НА ИПИ И БМА
27.08.2010
Новата книга за Адам Смит „АДАМ СМИТ: ВЪВЕДЕНИЕ” на Имън Бътлър вече е налична в Икономическата библиотека на ИПИ и БМА.