"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова / 30.07.2010

Прогнозите на правителството за икономически растеж за България на фона на глобалните тенденции и тези в страната изглеждат доста оптимистични, което от своя страна води до залагането на оптимистични прогнози и за бюджетните приходи. Последното е изключително опасно и създава висок риск от неизпълнение на бюджета, последващи ревизии, загуба на доверие и както видяхме тази година – дори и процедура по свръхдефицит от страна на Европейския съвет.

НОВИ КНИГИ В ИКОНОМИЧЕСКАТА БИБЛИОТЕКА НА ИПИ И БМА

ИПИ / 30.07.2010
- Повече от 3 500 заглавия и продължаваме да попълваме фонда – поръчали сме 400 книги - Най-новите книги в България и чужбина - Най-популярните заглавия – повечето от Топ 20 на най-продаваните в Амазон в категорията Икономика - Он-лайн търсене и резервиранe на книги, известяване за нови заглавия - Разнообразна програма от срещи, дискусии, обсъждания на книги и автори

Такса иновации - нов квази-данък върху фирмите?!

Александър Будинов* / 30.07.2010
Кому е нужен Български иновационен фонд при положение, че в ЕС вече съществува и работи Седмата рамкова програма за иновации. За нейното финансиране може да кандидатсва всяка фирма, отговаряща на определени критерии.

РАН: Само привържениците на високите данъци са изненадани (Данните ясно сочат, че големите правителствени разходи означават по-малък растеж)

Ричард Ран* / 30.07.2010
Мислите ли, че по-големите държавни разходи помагат на икономическия растеж или му вредят? В петък Белият дом отново повиши прогнозата си за федералния бюджетен дефицит и понижи прогнозата си за икономическия растеж през 2011 г. Пределно ясно е, че икономическата програма, която администрацията и демократичният Конгрес въведоха преди 18 месеца – главно значителни увеличения в държавните разходи – не работи както беше обявено. Изненада, изненада.

Да балансираш фалит

Светла Костадинова / 30.07.2010
Нека уточним нещо - бюджетът на НОИ никога не е бил балансиран. Той винаги е получавал трансфери, за да покрие дефицита си, т.е. тази система е фалирала отдавна. Дори и да приемем, че балансирането на бюджета за пенсии може да стане, което няма как да се случи (няма страна в Европа с такава система), то като погледнем вариантите за постигането на целта, отново става ясно, че идеите само ще накарат хората да не участват в тази система, кой както успее.

Ограничения за аптеките

Любомир Миленков* / 30.07.2010
След като стана ясно, че здравното министерство ще се откаже от абсурдното си изискване за пряк достъп на слънчева светлина в приемните помещения на аптеките с цел гарантиране нормални условия на труд на фармацевтите, и пациентите, и собствениците на аптеки имат повод за радост, тъй като нощни аптеки ще има и аптеки няма да бъдат затваряни поради несъответствие с тази наредба.

Световният растеж в дългосрочен план

Мартин Владимиров* / 30.07.2010
Икономистите от ОИСР идентифицират три схеми за развитието на световната икономика: - Не се предприемат никакви реформи. - Провежда се фискална консолидация. - Фискалната консолидация се съчетава със структурни промени.