"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

22.07.2010

От години предупреждаваме за проблемите и рисковете на сегашния пенсионен модел. Поддръжниците на действащия модел ни отговаряха, че сегашната пенсионна система е най-добрата и няма нужда от реформа. В последните седмици, обаче, същите хора се надпреварват да предлагат промени в системата, включително вдигане на осигурителния стаж и вдигане на осигурителната тежест. Причината е много проста – дори те виждат, че сегашната система е неустойчива и обречена на крах.

Към министрите – моля ви, вземете си отпуската!

Светла Костадинова / 23.07.2010
През изминалата седмица някои министри достигнаха нови върхове в стремежа си да защитават обществения интерес. На повърхността те бяха представени като политика за защита на населението. Невидимо остана пълното погазване на нормалната логика, личната свобода, отнемането на личния избор и очакваните негативни ефекти – повече бюджетни разходи, по-високи цени за потребителите и липса на конкуренция.

Ало, общината ли е?!

Петър Ганев / 23.07.2010
През последните два месеца няколко човека в ИПИ активно си комуникираме с общините в България. Заниманието се оказа доста полезно (и често досадно), тъй като проверихме както възможността да се получи обществена информация от общините в България, така и това да се случи от разстояние...

ИКОНОМИЧЕСКАТА БИБЛИОТЕКА ОТВОРИ ВРАТИ

23.07.2010
Целта на Икономическата библиотека на ИПИ и БМА е да се превърне в предпочитано място за срещи и дискусии на хора, които искат да имат достъп до качествена и разнообразна икономическа литература.

Българската администрация спазва поне един закон – законът на Паркинсън

Десислава Николова / 23.07.2010
Похвално е, че миналата седмица правителството прие план за оптимизация на държавната администрация, изработен от Съвета за административна реформа. Според този план, до началото на следващата година правителството ще закрие 22 структури и преобразува други 36, което ще доведе до намаление на заетите в държавната администрация с 2 500 души.

Европа 2020 – кратък преглед

Александър Будинов* / 23.07.2010
На 13 юли 2010 беше приета стратегията „Европа 2020”, която е наследник на Лисабонската стратегия от 2000 г. Чрез нея Европейската комисия чертае пътя, по който ще се развива икономиката на стария континент, като междувременно се справи и със сегашната криза.

Премахване на щатския данък доход* (Статистиката сочи, че той забавя икономическия растеж)

Ричар Ран** / 23.07.2010
Знаете ли, че има девет щата, в които няма щатски данък доход? Щатите, в които няма такъв данък, са различни в географски и икономически аспект – от щата Вашингтон на северозапад, през Тексас и Флорида на юг, до Ню Хемпшир на североизток.

Какво влезе в парламента? (16.07.2010-23.07.2010)

Мартин Владимиров* / 23.07.2010
Проектозакон за изменение и допълнение на Закона за здравето; Проектозакон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина