"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Зорница Славова / 25.06.2010

Тази седмица се проведе заключителната пресконференция на проект „Оценка на ефекта от предоставяните услуги за заетост като инструмент за успешната интеграция на уязвимите групи на пазара на труда”, разработен от Министерство на труда и социалната политика (МТСП) в партньорство с Националния статистически институт (НСИ) и Агенцията по заетостта (АЗ) и финансиран от Европейската комисия. Основните изводи от проекта идват от изследването на НСИ, което цели да покаже нетния ефект на усилията, които полага държавата, за да намали безработицата. За целта НСИ е провел анкетно проучване сред 1600 безработни лица, регистрирали се в Бюрата по труда през последното тримесечие на 2007 година.

Осигуровките тръгват нагоре?

Петър Ганев / 25.06.2010
През изминалата седмица усилено се заговори за увеличение на осигурителната тежест. Министърът на труда Тотю Младенов и управителят на НОИ Христина Митрева опипват почвата за евентуално увеличение на осигурителните вноски, въпреки обещанието на правителството да се върви в обратна посока. В проекта за пенсионна реформа на консултативния съвет към министъра на труда никъде не се споменава вдигането на осигурителната вноска за пенсия. Дискутират се само вноските във втория стълб (частните пенсионни фондове), като се говори за тяхното увеличение – нещо, което по принцип подкрепяме. Въпреки това, ако четем между редовете, покачването на осигурителната вноска към държавата е заложено в документа.

Разговори в Министерски съвет

Петър Ганев / 25.06.2010
Актуализацията на Бюджет 2010 предвижда нови 116 млн. лв. за тютюнопроизводителите. В момент на криза и трудности пред бюджета, правителството решава да похарчи още пари за една група хора. Защо? Наложи се и мнението, че едва ли не тези пари ги даваме за последно и след това тютюнопроизводителите ще се насочат към нещо друго. Това се оказва, че не е съвсем така. Публикуваме части от дебатите в Министерски съвет през последните две седмици, които ясно показват различните роли и позиции по въпроса – един министър на земеделието, който иска да харчи; един министър на финансите, които не иска да дава тези пари; един сериозно притеснен за бъдещето на тези хора министър на културата; един балансиран министър на вътрешните работи и един мълчалив арбитър – Б.Б.

Игра на котка и мишка

Мартин Владимиров* / 25.06.2010
През последната година администрацията на американския президент Барак Обама значително зачести дипломатическите си совалки до Пекин. Te бяха продиктувани от твърдото намерение на САЩ да се справи с растящия дефицит по текущата сметка, който достигна през първото тримесечие на 2010 г. $ 109 млрд. Главният потърпевш е американският бизнес, чиято продукция остава неконкурентноспособна на вълната от евтини китайски стоки.

Булгаргаз и валутния риск

Десислава Николова / 25.06.2010
От известно време много икономисти и икономически журналисти си задаваме един въпрос, а именно – защо България, чиято икономика е обвързана почти изцяло с еврото (от гледна точка на търговски и капиталови потоци и валутни резерви), не се застрахова срещу валутния риск от промяна във валутния курс долар-евро при покупката на газ, чиято цена (очевидно не в интерес на България) е договорена с Газпром в долари?

Решението е в пазарните принципи на конкуренция**

Цветелин Цоневски* / 25.06.2010
Омбудсманът на България Гиньо Ганев представи становището си пред медии и специалисти от областта на мобилните телекомуникации относно нарушения на правата на потребителите от страна на мобилните оператори. Предмет на нарушенията, според офиса на омбудсмана, е практиката на операторите да подновяват автоматично договорите след изтичането им, както и да налагат високи неустойки при предсрочно прекратяване. Заключението на омбудсмана е, че операторите на мобилни и интернет услуги прилагат несправедливи клаузи при сключване на потребителските договори, тъй като операторите не дават възможност на потребителите да договарят индивидуални клаузи и по този начин „злоупотребяват с икономическото и информационното си превъзходство”.

Ран: Войните около Брюксел*

Ричард Ран ** / 25.06.2010
За последните 200 години голяма част от съдбата на Европа се е решавала около този прекрасен град. Това е вярно и днес, когато лидерите на Европа се срещат в това, което се превръща в столица на Европа, за да вземат решения, които ще определят дали еврото и Европейският съюз като цяло ще продължат да съществуват.

Покана за семинар: Чуждите инвеститори в България – «добри» или «лоши»

25.06.2010
В последните месеци имаше много новини и скандали около чужди компании - инвеститори в България. Обсъждат се приватизационните договори, неизпълнените обещания, водената от тях политика и плановете за бъдещо развитие. Оформиха се две основни тези – „не работят като в собствените си страни” и „чуждите инвестиции са истинската антикризисна мярка”. Семинарът има за цел да извлече основните аргументи, гледни точки и нагласи на младите хора по въпроса.