"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 18.06.2010

... другите страни предприемат мерки за съкращаване на разходите, докато ние гласуваме актуализация на бюджета и вдигаме дефицита. Точно това не трябва да се прави. Проблемите се крият именно в разходите и това е осъзнато от другите страни. Някои от тях са принудени да намаляват и пенсии, докато при нас все още е възможно да обуздаем бюджетния дефицит без да посягаме на парите за пенсии, здраве и образование. Предложението на ИПИ ...

ИПИ: Съкращенията са възможни

ИПИ / 18.06.2010
Българското правителство все още не съумява да съкрати разходите си. Всеки опит за съкращения предизвиква недоволство в определени групи и дори натиск за още харчове. Неслучайно от началото на годината правителството е обещало повече харчове, отколкото е успяло да намали. ИПИ вече направи своите конкретни предложения за съкращения, но с планираното узаконяване на огромния бюджетен дефицит ще покажем отново къде и как трябва да се режат държавните разходи.

Ран: Разходи без ползи*

Ричард Ран ** / 18.06.2010
Ако една спортна лига отвори постоянен офис с няколко юриста, които да напишат нови правила за дадена игра (например баскетбол), какво мислите, че ще се случи след няколко години? Юристите-регулатори ще знаят, че ако спрат да пишат нови правила, независимо дали има нужда от тях или не, ще останат без работа. С времето, регулациите ще растат както по численост, така и по сложност и играчите ще имат проблеми с разбирането на правилата и ще започнат, дори непреднамерено, да се опитват да ги заобикалят. Феновете също ще спрат да разбират всички правила и вероятно ще започнат да губят интерес към играта. Накрая играта ще загине, затрупана от тежестта на всички нови регулации.

Икономическата библиотека отвори врати

18.06.2010
На 7 юни 2010 беше открита новата уникална ИКОНОМИЧЕСКА БИБЛИОТЕКА НА ИПИ И БМА. Целта на Икономическата библиотека на ИПИ и БМА е да се превърне в предпочитано място за срещи и дискусии на хора, които искат да имат достъп до качествена и разнообразна икономическа литература. Библиотеката започва с повече от 1 690 автори и над 3 100 книги и предлага годишен абонамент, с който членовете имат пълен достъп до всички книги.

Защо расте износът?

Десислава Николова / 18.06.2010
Последните данни за платежния баланс, които БНБ публикува преди дни, привлякоха вниманието най-вече с резкия ръст на износа през април (+36,7% спрямо същия месец на 2009 г.) Закономерният въпрос, който възниква у всеки, който гледа данните е: на какво се дължи този сериозен ръст на износа? Износът бележи ускоряващ се положителен ръст за 6-ти пореден месец, което сигнализира една трайна тенденция на възстановяващо се външно търсене. За съжаление, обаче, разбивка за износа по сектори (т.е. стоки) и дестинации за април месец все още не е публикуван от БНБ. Единствените данни, от които можем да изведем някаква информация, са тези на националната статистика за периода януари-април спрямо същия период на 2009 г.

Да закърпим бюджета с приватизация?

Зорница Славова / 18.06.2010
Последните месеци се оказаха доста трудни за българското правителството. Дори без да се гледа проектът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет, постоянните искания от различни групи, спирането на здравната реформа, идеите за повишаване на здравните вноски, ДДС и дори подоходния данък ясно показват, че управляващите не могат да се справят с повечето разходи и по-малките приходи в бюджета. Свидетели сме на бързото отстъпване от първоначалните реформаторски идеи и задълбочаване на проблемите с неефективни и плахи мерки. И въпреки че правителството е наясно, че трябва да намали разходите и да повиши събираемостта на приходите, някак не успява да използва един изключително добър инструмент за попълване на хазната и ефективно управление – приватизацията.

Покана за семинар: Чуждите инвеститори в България – «добри» или «лоши»

18.06.2010
В последните месеци имаше много новини и скандали около чужди компании - инвеститори в България. Обсъждат се приватизационните договори, неизпълнените обещания, водената от тях политика и плановете за бъдещо развитие. Оформиха се две основни тези – „не работят като в собствените си страни” и „чуждите инвестиции са истинската антикризисна мярка”. Семинарът има за цел да извлече основните аргументи, гледни точки и нагласи на младите хора по въпроса.