"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 04.06.2010

През изминалата седмица се изговори много за лихвите по кредитите. Стартът бе даден от един политик, който вдигна така желания шум около името си, после темата бе подхваната от всички медии и така се превърна едва ли не в нещо актуално, което се дискутира на най-високите нива в държавата. Идеята видите ли била да се регулират лихвите по кредитите у нас с цел да бъдат по-нормални (разбирай ниски) и съответно българският бизнес да си вземел глътка въздух. Темата наистина стана актуална, а коментарите в общественото пространство съвсем не бяха еднопосочни. Чуха се много мнения в защита на бизнеса, за неговите нужди, за ниските лихви в други страни, за лошите банки, които едва ли не са се наговорили, за това как държавата трябва да се намеси и да оправи нещата. Все мнения, които по един или друг начин защитават една от най-глупавите идеи, давани в страната ни през последните години.

Застрахователите – изкупителна жертва на кризата?

Десислава Николова / 04.06.2010
Преди няколко дни Министерството на финансите публикува на страницата си проект на Закон за данък върху застрахователните премии. Законът е следствие от т.нар. ‘антикризисни’ мерки на правителството (разбирай мерки за закърпване на бюджета), приети в края на март месец. Според публикувания проектозакон, застрахователните премии по договори за общо застраховане ще бъдат облагани с косвен данък от 2%. Отделно застрахователните компании ще продължат да плащат корпоративен данък, както и всеки друг бизнес. Още по времето на приемането на антикризисните мерки, ние разпространихме коментар, в който не намерихме никаква логика, на базата на която застрахователите да бъдат наказвани с допълнителен данък - особено когато и те, като всеки друг бизнес, страдат от кризата.

Безработицата: трансатлантически различия в подхода

Димитър Крумов и Мартин Владимиров* / 04.06.2010
Традиционно нивото на безработица в САЩ е доста по-ниско от това в Европейския съюз. Но ако това твърдение беше вярно преди началото на кризата, то от края на лятото на 2008 г., нивото на безработните отвъд океана рязко започна да се повишава и в началото на 2009 г. надмина това в Съюза. Тази тенденция не се запази за дълго и през първото тримесечие на 2010 г. в САЩ беше отчетено, макар и минимално, намаление на броя на безработните. В момента в двете зони безработицата е на почти еднакво ниво.

Ран: Безотговорният съсед*

Ричард Ран ** / 04.06.2010
Дали сте собственик на дом или сте държава, във всички случаи е по-добре да имате отговорни съседи. Две от съседните на Гърция страни са Македония и България. Гръцката финансова криза причинява проблеми и в двете страни, но в по-голяма степен в Македония. Институтът ОХРИД, македонска организация, насърчаваща политиката на свободния пазар, и Институтът Хайек, базиран в Австрия, организираха конференция в Скопие миналата седмица, в която местни и международни представители на властта, частни бизнес лидери и учени се срещнаха, за да обсъдят глобалната финансова ситуация и нейния отпечатък върху Балканите.

Вие засегнати ли сте от минималната заплата?

Зорница Славова / 04.06.2010
... въпреки, че лозунгите за защита на доходите на хората, намаляването на експлоатацията и повишаването на жизнения стандарт на пръв поглед звучат примамливо, несъответствията, които донасят, водят единствено до по-висока безработица и разширяване на сивата икономика. Всъщност, колкото по-ниска е минималната работна заплата, толкова по-малки са изкривяванията на пазара. И ако още се съмнявате, помислете какво би се случило, ако минималната работна заплата се увеличи до хиляда лева, например. Някои фирми ще фалират, защото няма да могат да плащат на работниците си, някои – ще преместят бизнеса си в друга държава, трети – ще преминат в сивия сектор. Резултатът за работниците ще бъде подобен – уволнени или в сивата икономика.

10% повече свобода

Димитър Крумов* / 04.06.2010
Планираните повсеместни съкращения на бюджетите засегнаха и родните ВУЗ-ове. В Софийския университет се разработва антикризисна програма, която да помогне на университета да намали отворилия се дефицит. По-големите университети твърдят, че става въпрос за около 3-милионна дупка в бюджетите им. Това даде повод на ректорите отново да поискат да бъде върнато платеното обучение. Като най-приемлив от обсъжданите варианти министърът на образованието Сергей Игнатов съобщи следния: „...промяна в закона за висшето образование, с която да се позволи 10% от отпуснатите бройки да бъдат за платено обучение”.

1 юни 2010 – има ли повод да празнуваме?!

Петър Ганев / 04.06.2010
В началото на година ИПИ обяви, че Денят на свобода от правителството ще настъпи на 1 юни 2010. Това е датата, на която всички ние би следвало да сме изработили достатъчно, за да попълним държавната хазна за цяла година. Какво означава това? Сметката е сравнително проста – като показател за всичко изработено взимаме очаквания БВП, а като показател за попълването на хазната взимаме консолидираните публични приходи, тоест всичко което държавата изземва от гражданите и бизнеса. Денят, в който изработим точно толкова, колкото са консолидираните публични приходи, е символично казано Ден на свобода от правителството.