ПОКАНА за церемония за връчване на наградата „Дикран Н. Балабанян”
28.05.2010
Имаме удоволствието да ви поканим на обявяване на победителите в първия конкурс за наградата „Дикран Н. Балабанян” за най-добро есе на тема „Предприемачът като откривател”. В конкурса участват 85 есета на млади хора на възраст до 30 години. Есетата бяха оценени от жури в състав: Мартин Заимов, Левон Хампарцумян, Георги Киров, Светла Стоева, Светла Костадинова и Петър Ганев.
Двойните стандарти в американската икономика
Мартин Владимиров* / 28.05.2010
Докато бюджетната криза в страните от Европейския съюз е в разгара си, икономистите отклониха вниманието си от един от главните виновници за световната финансова криза през 2008 г. – САЩ. Водена на гребена на “стимулната” вълна на президента Обама, американската икономика започна чувствително да се възстановява. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната за последното тримесечие на миналата година и първото тримесечие на тази година показа здравословен ръст от съответно 5,6% и 3,2% спрямо последното тримесечие на 2008 и първото на 2009 г.
Подкрепете кампанията на ИПИ „Разходите на българската държава” с SMS
28.05.2010
Вече можете да подкрепите кампанията на ИПИ „Разходите на българската държава" за по-прозрачни, по-ефективни и по-ниски държавни разходи като изпратите SMS
Пресконференцията на ИПИ по повод актуализацията на държавния бюджет
28.05.2010
Българското правителство е на път официално да изостави разума във фискалната си политика. Държавата харчи повече, отколкото може да си позволи и се налага ревизия на бюджета. Промените в Бюджет 2010 узаконяват огромния бюджетен дефицит, който вече така или иначе се трупа. Ревизията на Бюджет 2010 ясно показва къде се крие проблемът – промените залагат 1,4 млрд. лв. по-малко приходи и 1,4 млрд. лв. повече разходи спрямо 2009 г. Погледнато така, за някакво свиване или „затягане на колана“ в публичния сектор е трудно да се говори. Да, предвидени са някои съкращения, но наред с тях за предвидени и нови разходи, който отново накланят везните в грешната посока. Истината е, че бюджетният дефицит не е неизбежен, а е решение и избор на политика от страна на управляващите.
Какво да ги правим младежите
Зорница Славова / 28.05.2010
В началото на тази седмица Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди последните промени в Закона за насърчаване на заетостта, които целят намаляването на безработицата сред младежите. Програмата ще позволява безработните младежи, завършили професионално образование през последните 24 месеца, да стажуват девет месеца в частна фирма като държавата ще осигурява възнаграждението им.
Икономически поглед от май 2010 г. – доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие
Алина Братанова / 28.05.2010
Два пъти в годината Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) публикува своя доклад Икономически поглед* (Economic Outlook). Той съдържа основните тенденции в състоянието на икономиките на страните-членки на организацията и краткосрочните възможности пред тях. Също така докладът представлява задълбочен анализ на икономическите мерки, необходими за създаването на растеж и стабилност в отделните страни. Предлагаме ви основните изводи от последното издание на Икономически поглед от 26 май 2010 година