"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Акцент

Forget about it!?

Автор: Петър Ганев / 14.05.2010

Нещо не е наред – българското правителство постоянно говори за реформи и съкращаване на разходите, а в същото време реформи не се случват и се обещават нови и нови харчове. Преди празниците бе обявено, че предстои голямо съкращаване на разходи, минаха няколко дни и ето че сега вече гледаме към фискалния резерв. Правителството щяло да извади 2 млрд. от фискалния резерв, за да не измирали хората от глад. Казано иначе – започва купонът, пък на сутринта ще му мислим!

Дискусия за пенсиите

ИПИ / 14.05.2010
Тази седмица в предаването „Референдум” (БНТ) бе дискутирана пенсионната реформа в България. Едни срещу други застанаха два отбора – този на консултативният съвет по пенсионната реформа към социалното министерство и този на независимият съвет за пенсионна реформа. Представители на консултативния съвет бяха бивш и настоящ социален министър (Иван Нейков и Тотю Младенов), както и бивш и настоящ управител на НОИ (Йордан Христосков и Христина Митрева). От другата страна бяха членове на независимия съвет – икономистите Георги Ганев, Лъчезар Богданов, Георги Ангелов и Петър Ганев.

Подкрепете кампанията на ИПИ „Разходите на българската държава” с SMS

14.05.2010
Вече можете да подкрепите кампанията на ИПИ „Разходите на българската държава" за по-прозрачни, по-ефективни и по-ниски държавни разходи като изпратите SMS с текст DMS IPI на единен дарителски номер 17 777 (за абонати на GLOBUL, VIVACOM и M-Tel ).

Икономиката забавя своя спад

Десислава Николова / 14.05.2010
Експресната оценка за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на 2010 г. съвпадна с очакванията за забавяне спада на българската икономика. В същото време, обаче, размерът на реалното свиване на БВП от 4% за тримесечието се оказа доста по-лош от преобладаващите прогнози и в този смисъл, представляваше неприятна изненада. Тези 4% ни наредиха след най-зле представящите се икономики в ЕС през първото тримесечие, като единствена Латвия бележи по-слаб ръст. Това, обаче, не бива да ни учудва, тъй като кризата в България пристигна със закъснение от малко повече от едно тримесечие на фона на Западна Европа и съответно и преодоляването й би следвало да се забави.

Ран: Слабоумие*

Ричард Ран** / 14.05.2010
Ако процентът на правителствените разходи расте по-бързо от БВП, появилият се дефицит може да се разреши чрез: (А) намаляване растежа на правителствените разходи, (Б) увеличаване нивата на данъците, (В) намаляване растежа на правителствените разходи и увеличаване нивата на данъците? Ако сте отговорили с А, имате остър ум и можете да отидете на върха на класа си. Ако сте отговорили с Б, сте слабоумен и ще трябва да повтаряте класа. По-късно ще се върна и към учениците, отговорили с В.