"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Светла Костадинова / 23.04.2010

... усилията и натискът извън правителството за облекчаване на живота на всички почти липсват. Няма да видите протест срещу високите осигуровки; като стане въпрос за пенсионна реформа, протестират единствено настоящите пенсионери, но не и тези, които плащат сега; няма да чуете за подписка за отмяна на безумни регулации; малко вероятно е да бъдете поканени да се присъедините към инициатива, търсеща отговорност от държавната администрация.

ПЛАНирано е! Намаляваме административната тежест за бизнеса

Алина Братанова / 23.04.2010
Бихте ли се съгласили с твърдението, че работата на администрацията би следвало да улеснява тази на бизнеса? Логичният отговор би бил – да, разбира се. Но не винаги е така. Част от нормативните актове, които в момента съществуват и регулират по един или друг начин дейността на бизнеса, от една страна носят куп безсмислени задължения, които струват време и пари, а от друга – дават на администрацията изкуствени правомощия и създават предпоставки за корупция.

Загърби ли Европа либерализма след кризата?

Десислава Николова / 23.04.2010
Пазарният либерализъм се заражда паралелно с формирането на икономическата теория като отделна дисциплина през 19-ти век. До края на 19-ти век широките принципи на либерализма се превръщат в преобладаваща идеология в САЩ и Западна Европа.

Подкрепете кампанията на ИПИ „Разходите на българската държава” с SMS

23.04.2010
Вече можете да подкрепите кампанията на ИПИ „Разходите на българската държава" за по-прозрачни, по-ефективни и по-ниски държавни разходи като изпратите SMS с текст DMS IPI на единен дарителски номер 17 777 (за абонати на GLOBUL, VIVACOM и M-Tel ).

Субсидии за тютюна – като за последно

Зорница Славова / 23.04.2010
Тази седмица отново се разрази дебат за субсидирането на тютюнопроизводителите и тютюнопроизводството в България. Въпросите се завъртяха около това на кого колко пари ще се дават и от министерството решиха, че средствата ще се отпускат на всекиму – според усилията.

Ран: Могат ли САЩ да са следващата Аржентина?*

Ричард Ран ** / 23.04.2010
Преди век, ако бяхте казали на типичен гражданин на Аржентина (която по това време е на четвърто място в света по доход на глава от населението), че ще се срине до 76-то място по доход на глава от населението през 2010 година, той сигурно не би повярвал.

КОНКУРС за стажанти в Института за пазарна икономика (май - юли 2010)

23.04.2010
Какво предлагаме по време на стажа: Работа в офиса на ИПИ; Писане на статии, кратки резюмета, подпомагане на екипа от икономисти за извършване на проучвания, участие в публичните събития на ИПИ, срещи с интересни хора; Стипендия; Препоръка при завършване на стажа.