"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

16.04.2010

Институтът за пазарна икономика има удоволствието да обяви първия конкурс за есе за наградата „Дикран Н. Балабанян”. Наградата ще се връчи през м. май 2010 за най-добро есе на тема „Предприемачът като откривател”

Какво трябва да направи новият министър

Зорница Славова / 16.04.2010
В най-скоро време предстои да се гласува новият здравен министър в парламента. Смяната най-вероятно ще бъде последвана от нови ревизии в министерството, нови планове и нови промени в здравеопазването.

Най-накрая излишък по текущата сметка, но защо ли никой не се радва?

Десислава Николова / 16.04.2010
Най-големият макроикономически проблем от последните години – дефицитът по текущата сметка – вече остана в миналото, но защо ли на никой не му е до радост? През февруари БНБ обяви месечен излишък по текущата сметка, което се случва за първи път от февруари 1998г., когато България се възстановяваше от икономическата криза през 1996-1997г.

Прекомерните осигуровки – данък върху заетостта

Димитър Попов* / 16.04.2010
Заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество по т.нар. антикризисни мерки в България приблизително съвпаднаха по време с обсъждането на бюджета във Великобритания.

Ран: Нашествието на убийци на работни места и спестявания*

Ричар Ран** / 16.04.2010
Отговорните хора са опасни. Тези, които спестяват за бъдещето, все повече разбират, че са мишена на една хищническа класа. Те виждат, че правителството на САЩ, а и на повечето други страни, изпада в рекордни дефицити и най-вече разбират, че това не може да доведе до добър край. Гърция и Калифорния вече служат като датчик за провал.

КОНКУРС за стажанти в Института за пазарна икономика (май - юли 2010)

16.04.2010
Какво предлагаме по време на стажа: Работа в офиса на ИПИ; Писане на статии, кратки резюмета, подпомагане на екипа от икономисти за извършване на проучвания, участие в публичните събития на ИПИ, срещи с интересни хора; Стипендия; Препоръка при завършване на стажа.