Нямало минимални доходи в България
Зорница Славова / 01.04.2010
На 18 март на интернет страницата на Европейския парламент излезе съобщение за въвеждане на минимален доход в Европейския съюз.
Ран: Необходимостта от провала*
Ричар Ран** / 01.04.2010
Мисълта „Провалът не е вариант” може би е мотивираща във високо рискови ситуации, но провалът винаги трябва да е вариант за участниците в нормално функционираща пазарна икономика.
Демокрацията – развенчаният идол
Ханс-Херман Хопе / 01.04.2010
Дали Европа е била бедна поради феодализма и дали е започнала да забогатява благодарение на прехода към монархия и демокрация? Или дали Европа е забогатяла въпреки монархията и демокрацията? Или тези явления не са взаимосвързани?
Том Палмър в България
01.04.2010
На 18 и 19 март 2010 г. по покана на ИПИ и в партньорство с Фондация за свободата „Фридрих Науман" в България гостува Том Палмър.
Европа все пак ще спаси Гърция
Димитър Попов* / 01.04.2010
Тази седмица Европейският съвет се събра за разрешаването на належащите проблеми, свързани с финансирането на гръцкия дълг. Лидерите на ЕС се разбраха, че ще подкрепят при нужда правителството в Атина, ако то стане неспособно да набира средства за обслужването на дълга си (това практически е дефиницията за държавен фалит).
Ново изследване на ИПИ: Електронният подпис в България
01.04.2010
Настъпилата икономическа криза изправи правителствата пред редица бюджетни трудности, които изостриха нуждата от оптимизиране на дейностите и повишаване на ефективността на администрацията.
Дайте избор къде и колко да внасяме за здраве*
Група икономисти / 01.04.2010
През последните седмици правителството се опитва да намери средства за допълнително финансиране на здравната система. Дори беше готово да прибегне до крайна мярка като вдигане на осигуровките, която би имала негативни ефекти върху пазара на труда и икономиката, особено по време на рецесия.
ИПИ няма да гаси
01.04.2010
Тази събота се очаква да гасим осветлението си и да показваме съпричастност към климатичните промени. Ние в ИПИ няма да го направим.
Конкурс за есе за наградата „Дикран Н. Балабанян”
01.04.2010
Наградата ще се връчи през м. май 2010 за най-добро есе на тема „Предприемачът като откривател"