"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Красен Станчев / 19.03.2010

1. Днес, 19 март, в ранобудното обсъждане на бюджетната политика по държавната телевизия участваха бившият председател на НОИ Йордан Христозков, завеждащият сектор икономическа политика в КНСБ (чието име, за съжаление, не запомних) и колегата от института Петър Ганев. 2. Пак днес, в-к „24 часа” се занимава с ИПИ и неговите бивши и настоящи сътрудници.

Чиновниците ще запълват дупката в НЗОК

Зорница Славова / 19.03.2010
След като предложението за увеличение на здравната вноска за гражданите и бизнеса с 2 процентни пункта срещна бурни реакции, управляващите насочиха вниманието си в коренно различна посока.

Да залагаш срещу Гърция

Димитър Попов* / 19.03.2010
Застраховката срещу невъзможност от страна на Гърция да изплаща държавен дълг (CDS - credit default swap) наскоро стана причина за инициирането на големи дискусии на Стария континент и отвъд океана.

Общ коментар за „тайните” мерки

Петър Ганев / 19.03.2010
Тайни документи и „драконовски" предложения провокираха сериозен дебат за състоянието на бюджета и евентуалните мерки за "излизане" от кризата. Чий е този документ в случая няма значение, по-важното е че се чуха някакви предложения, който бяха широко дискутирани - а това по-принцип е хубаво.

Как да привлечем чужди инвестиции

ИПИ / 19.03.2010
Както се очакваше, дефицитът по текущата сметка продължи да се свива и през януари, следвайки стабилна тенденция към намаление от края на 2008г, т.е. откакто кризата започна да се усеща и в България.

Европейски валутен фонд – каприз или възможност?

Алина Братанова / 19.03.2010
В последните седмици се заражда нова дискусия (засега предимно на европейско ниво) за създаването на Европейски валутен фонд. Като всяка нова, но достатъчно сериозна тема, това начинание заслужава обръщане на погледа.

Ран: Политическо плячкосване – за пореден път*

Ричард Ран ** / 19.03.2010
Ако президентът Обама и Конгресът успеят да прокарат закона за здравната реформа, американският народ ще види портфейлите и свободите си плячкосани за пореден път.

Конкурс за есе за наградата „Дикран Н. Балабанян”

19.03.2010
Институтът за пазарна икономика има удоволствието да обяви първия конкурс за есе за наградата „Дикран Н. Балабанян”. Наградата ще се връчи през м. май 2010 за най-добро есе на тема „Предприемачът като откривател”