"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: ИПИ / 05.03.2010

Данните за туризма, които националната статистика публикува през последните дни, излъчиха поредния позитивен сигнал за възстановяването на българската икономика. След положителния ръст на износа през ноември и декември 2009 г., броят на чуждестранните туристи в България през януари също се е покачил спрямо година по-рано, при това сериозно. След продължителен спад за повече от година, броят на чуждите туристи, посетили България, е отбелязал ръст от цели 14,3% през януари 2010 г. спрямо същия месец на 2009 г. Дори и да отчетем ниската база от началото на 2009 г., когато притокът на туристи от чужбина намаля с около 10%, растежът през януари 2010 г. не бива да се подценява.

Първо държавата, а за вас - ако остане

Александър Ивелинов* / 08.03.2010
Във време на икономически спад, когато фалитите на фирми са често срещано явление, ефективността на държавните регулации, насочени в тази област, се подлага на най-голямо изпитание. Никоя субидия или скъпо струваща социална програма не може да бъде по-ефективна в борбата с безработицата от законодателство, осигуряващо както лесно влизане в бизнеса, така и лесно излизане от него, стимулирайки желанието за предприемачество. Свобода да опиташ и свобода да се провалиш, без държавата допълнително да те наказва за това.

Липса на пари или липса на реформа

Зорница Славова / 08.03.2010
И тази седмица проблемите на здравната система разбуниха духовете. Новината този път е, че НЗОК ще плаща със закъснение извършената дейност в извънболничната и болничната медицинска помощ. Това не е изненадващо като се има предвид, че не е първият път, когато касата използва монополното си положение, за да злоупотребява с разпоредбите и е поредният, когато средствата се плащат със закъснение и то на части.

Ран: Измамни прогнози за данъчни приходи*

Ричард Ран** / 08.03.2010
Разумните хора могат донякъде да не се съгласят с негативните ефекти от данъчните ставки – но да пренебрегнат или отрекат доказателства би било изопачаване на истината. Сумата от увеличенията на данъци върху продуктивния труд и капитала може да не убие американската икономика, но ще я остави много болна – и в последствие, с по-малко приходи. Ако корпоративни лидери могат да бъдат съдени за изопачаване на истината, хората нямат ли право да съдят правителствени лица за подправени числа за приходите от данъци или тяхното харчене?

Осигурителни вноски без доходи

Петър Ганев / 05.03.2010
Едно указание на НАП от предходната седмица генерира сериозно недоволство из цялата страна. Всички масово ревнаха, че „хиляди микрофирми са заплашени от фалит”. Новината очевидно е лоша, но самия факт, че се заговори за проблема, си е направо радващ. Да, тук не става дума за някаква нова административна глупост, а за стар проблем, чието проявление в случая е по-видимо от всякога.

Плащането на данъци – гражданска добродетел

Димитър Попов* / 08.03.2010
От началото на годината Националната агенция по приходите (НАП) претърпя значителни реформи, насочени към повишаване събираемостта на вземанията. Агенцията по държавни вземания се вля в НАП, а данъчните започнаха проверки на емблематични български „съсловия” като естрадни певци и футболисти, богати бизнесмени и дори собствени служители.

Тука има, тука няма *

Петър Ганев / 08.03.2010
... Крайно време е да потърсим резултата от всеки един държавен разход. По-малкото държавни разходи не означават по-ниски пенсии, по-некачествено образование или по-лошо здравеопазване. Не означават и просто съкращаване на разходите с по 10% във всяко едно министерство. По-малкото държавни разходи означават, че там където няма смисъл или резултат, не се наливат публични пари. Не може да харчиш толкова много и да няма откъде да спестиш.