"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Цитат на седмицата (брой 464)

19.02.2010
„Системата от социални осигуровки не е започнала като опит да се саботира способността на хората да планират пенсионирането си, но тя заработи точно така. Политиците, които първоначално обмисляха системата вероятно не са имали представа каква ще се окаже тя. Но днешните политици знаят, че системата е прогнила, и въпреки това отказват да направят необходимите промени, за да освободят американския народ от нея. Вместо това те я влошават.”

Май пак нищо няма да се случи със здравната реформа

Зорница Славова / 19.02.2010
Здравната реформа се готви вече второ десетилетие, но все още няма реална дефиниция и ясна цел. Плановете за реформата се предават от правителство на правителство само с някои козметични промени и с много политическо говорене.

Ран: Полша срещу Гърция. Увеличаването на икономическата свобода е ключът към просперитета*

Ричард Ран** / 19.02.2010
През последните две седмици Гърция заема заглавията на вестниците като модел на лошо фискално управление. Гръцката трагедия заплашва да подкопае еврозоната и да предизвика общоевропейска финансова криза. Няма никаква мистерия за това защо Гърция е във финансово блато – политиците й продължаваха да харчат много повече от това, което държавата получаваше от данъци. По-интересният въпрос е: „Полша какво направи както трябва – и по-добре или по-зле ще е Полша, ако се присъедини към еврозоната?”

Заплащането в бюджетната сфера - пир по време на криза

ИПИ / 19.02.2010
Това, което прави впечатление, обаче, е значително по-бавното свиване на заетостта в обществения сектор, отколкото в частния. Докато в частния сектор имаме намаление на заетостта с 8,9% през декември (на годишна база), в обществения сектор виждаме скромно свиване от 3,3% за същия период. Все пак трябва да отбележим, че в държавната администрация има по-сериозно свиване на броя на заетите от август насетне, т.е. откакто новото правителство е встъпило в длъжност. Към края на декември заетите там са намалели с 6,8% годишно. Друг е въпросът доколко наистина са съкращавани заети или предимно са закривани незаети позиции, до което традиционно се прибягва при всяка инициатива за съкращаване на администрацията.

Кой съзря стагфлация в България?!

ИПИ / 19.02.2010
Инфлацията на потребителските цени през януари тази година достигна 0,7% на месечна база и 0,5% на годишна база, според данните на Националния статистически институт, огласени на 15-ти февруари. Това веднага даде повод на някои коментатори да потърсят сигнали за стагфлация в българската икономика (виж например тук) – едно меко казано, необоснавано твърдение, показващо неразбиране на икономическата теория и практика.

Какво всъщност искат синдикатите?

Петър Ганев / 19.02.2010
В крайна сметка защо държавата да не налее едни пари в определени сектори, да започне да раздава „достъпни” кредити и дори да създаде заетост! Точно това искат и синдикатите – да се деблокира фискалния резерв за целево подпомагане на бизнеса и да се влеят пари в Българска банка за развитие (ниски лихви за бизнеса). С тези две мерки се очаква да преборим безработицата, а ако случайно не успеем, се предлага да се повишат обезщетенията за безработица (още харчове). Наред с тези „чудесни” предложения, синдикатите бяха така добри да афишират пред обществото, че видите ли, те били „обнадеждени от промяната в приоритетната цел на правителството за влизане в еврозоната, както и от отлагането на реформата в пенсионната система”. Явно вече изразът „пари срещу реформи” не е актуален в синдикалните среди (не че някога е бил) и се набляга на „не щем реформи, дайте пари”.

Науката на модерните времена – зараждане и финансиране

Велин Пеев / 19.02.2010
Откъде идва идеята за развитието на науката в модерната епоха? Дали на някой държавен глава (крал, президент, премиер) или правителствен бюрократ му е хрумнало, че науката би се развивала по-динамично, ако бъде организирана и целенасочена? За да открием отговора на този въпрос, трябва да се върнем 350 години назад във времето, когато според историците се създава първата научна организация в модерен формат – The Royal Society, или Кралското Общество на Великобритания, което де факто е националната научна институция на страната.