"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Национална или общоевропейска икономическа политика

Велико Димитров / 12.02.2010
Последните месеци не са от най-успешните за Гърция – очакванията са бюджетният дефицит да надхвърли повече от 4 пъти максимално позволения по Маастрихтските критерии, а икономиката през 2010 г. да се свие за втора поредна година. Паралелно с това постоянните стачни действия в частния и публичния сектор допълнително ще повишат очаквания отрицателен растеж, доколкото не са били предвидени. Към това могат да се добавят и разкритията за манипулиране на националната финансова статистика и като цяло нарастващо недоверие към стабилността в страната.

Узаконяване на професията "безработен"*

Красен Станчев и Зорница Славова** / 12.02.2010
В средата на януари с промени в Закона за социалното подпомагане бе гласувано узаконяването на професията "безработен". Промяната мина тихомълком през изпълнителната власт и парламента, без обсъждане и видим интерес, както от бизнеса, така и от представителите на данъкоплатците и икономическите наблюдатели.

Цитат на седмицата (брой 463)

12.02.2010
„Мъдро и пестеливо правителство, което трябва да пречи на хората да се нараняват, което трябва да ги остави свободно да преследват стремежите си за производство и усъвършенстване, и което не трябва да взима от устата хляба, който труда сам е изработил. Това е същността на доброто правителство.” Томас Джеферсън

Ран: Къде е инфлацията? Показателите сочат края на 2010*

Ричард Ран** / 12.02.2010
Повечето икономисти, включително моя милост, казваха, че огромният бюджетен дефицит, в който е страната, ще доведе до инфлация. Затова, къде е инфлацията? Инфлацията обикновено изостава от увеличаването на предлагането на парична маса с една до две години. Голямото парично разрастване се случи през втората половина на 2008 г. Затова, ако икономиката следва предишни тенденции, човек би очаквал да види растяща инфлация във втората половина на 2010 г.

Спадът на БВП от 5,1% през 2009 г. съвпадна с очакванията

ИПИ / 12.02.2010
Според експресната оценка на Националния статистически институт (НСИ), БВП реално се е свил с 6,2% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2009г. Спадът за цялата 2009 г. достига 5,1%, което беше и нашата прогноза за свиване на икономиката през миналата година.

Синдикатите отново против реформите

Димитър Попов* / 12.02.2010
Тези дни българските синдикални организации проведоха консултативен съвет и единодушно излязоха с позиция против главните реформи подготвяни от правителството. Освен че атакуваха политиката на балансиран бюджет, която е най-разумната мярка по време на криза, те се противопоставиха на реформата в пенсионната система и дори заплашиха, че ще изпробват дали се спазва новият Закон за митингите и шествията. Увеличаването на пенсионната възраст било неподходящо, а за реформа в пенсионната система не му било дошло времето. Остава загадка дали затова социалният министър даде пълен назад и обяви замразяване на реформата…

Важна част от здравната реформа – приватизацията на болниците

Зорница Славова / 12.02.2010
Проблемът, обаче, е в самия модел на здравеопазване и няма как да се премине към модерна и ефективна система без смели реформи. Само че засега не се наблюдават много смели реформи. Държавният монопол продължава да доминира, решенията се взимат централизирано, а пациентите остават на заден план.