"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Цитат на седмицата (брой 461)

29.01.2010
"Малко е нужно за да изведеш една държава от варварство до изобилие - мир, ниски данъци и добра съдебна система; всичко друго си идва само, по естествен ред" (Адам Смит, 1755 г.)

Не вдигайте дефицита!*

Екип от български макроикономисти** / 29.01.2010
Този призив предоставиха на в-к "24 часа" осем от известните български икономисти: Румен Аврамов и Георги Ганев са в Центъра за либерални стратегии, Светла Костадинова и Петър Ганев - в Института за пазарна икономика, Лъчезар Богданов и Георги Стоев - в Industry Watch, Георги Ангелов - в “Отворено общество”, Владимир Каролев е общински съветник в София.

„Непотопяемата Моли Браун”

Петър Ганев / 29.01.2010
Най-висшестоящият в тази огромна „научна” организация няма коментар за глетчерите, но се чувства „непотопяем”. Дали не се самозабравил?! Дали го интересува нечие чуждо мнение след като не желае да спори или да дава обяснения?!

За блокадата и свободата

Светла Костадинова / 29.01.2010
Случката показва нагледно как една група в обществото и неспособността на институциите, които трябва да гарантират спазването на правилата, оказват пагубно влияние върху всеки, който иска да работи и да се грижи сам за себе си.

Ран: Компенсираме за златния четвърт век. 25-годишният период от 1983 до 2007 г. е най-проспериращият в историята*

Ричард Ран** / 29.01.2010
В деветте периода от четвърт век откакто е основана американската република през 1789 г., този с най-висок икономически растеж и създаване на работни места, е периода от 1983 до 2007 г. Особено забележително – имало е само четири тримесечия (от общо 100) с отрицателен икономически растеж през целия интервал. Този период от време се характеризираше с намаляване на държавните разходи от 23,5% от БВП до 20% (най-ниската точка е 18,4% през 2000 г.) и намаляване на данъците.

Как бизнесът спаси милиони човешки живота

Александър Ивелинов* / 29.01.2010
Дали от собствено благоразумие, респект от закона или от светещия индикатор на таблото на по-новите коли, все по-често едно от първите неща, които правим, сядайки зад волана е да си сложим предпазния колан. Нарастващата популярност на тази мярка се подкрепя и от изнасяните от МВР данни за чувствителното намаляване на жертвите от катастрофи, в следствие на поставяне на предпазни колани. Но поглеждайки назад виждаме, че основната заслуга за тази положителна статистика не е нито на парламента, гласувал задължението, нито на МВР, нито на която и да било друга държавна структура по света.

Всеки да спестява в лична сметка*

Петър Ганев / 29.01.2010
Донякъде очаквано, но не съвсем оправдано, централно място в общественото пространство заеха идеите, обвързани с пенсионната възраст и трудовия стаж. Тук варианти има няколко, но за да намерим най-добрия, трябва да си дадем сметка, че няма една- единствена правилна възраст за пенсиониране.

Ще ги гледаш, защото са европейски!

Александър Ивелинов* / 29.01.2010
Протекционизмът, било то национален или европейски, поттиска свободния пазар и принципа за конкуренция, а медийният сектор не прави изключение. Ако европейските телевизионни продукции са по-качествени от другите и зрителят така категорично ги предпочита, тогава защо е нужно това законово регулиране?!

Да бъде университет или да не бъде...

Цветелина Ненова* / 29.01.2010
Министърът на образованието, младежта и науката предложи част от институтите на БАН да се обединят с някои университети и така да се концентрират преподавателите и изследователите в сходни сфери. В отговор БАН публикува проект за преструктуриране, в който предлага намаляване на броя на институтите си от 69 на 42, но без реална промяна в дейностите, а само като съединява някой институти. Няма и никаква промяна в начина на финансиране – основен донор остава държавата, без дори да се въведе някаква форма на проектно финансиране или на директно обвързване на субсидиите с постигнатите резултати. Промяна в стимулите няма, няма и промяна в избора на това, над което работят учените.

Намаляване на административната тежест в ЕС – възможно е!

Алина Братанова / 29.01.2010
През октомври 2009 г., Комисията представи “План за намаление по сектори” за всяка от 13-те области, покрити от програмата. Предприетите мерки могат да доведат до спестявания от около 7.6 милиарда евро на година до завършването на програмата през 2012.

Ново филмче: "Хайек срещу Кейнс - рап"

29.01.2010
Рап дуел, в която един срещу друг се изправят водачите на двете основни икономически школи. Забавно е :) И целият текст отговаря на реалните икономически теории!