"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Цитат на седмицата (брой 459)

15.01.2010
"Ако мислите, че сега здравеопазването е скъпо, почакайте да видите колко ще струва, когато стане безплатно." П. Дж. О'Рурк

Не ДДС, а осигуровките

Петър Ганев / 15.01.2010
През седмицата усилено се коментираше дали и как да бъде смъкнато ДДС. Дали с 2% от следващата година или с по 0.5% на всеки 6 месеца? Новината за по-нисък данък би следвало да звучи добре, но в случая има алтернатива, която е далеч по привлекателна. Ако ще смъкваме данъци, то нека се насочим към най-проблемните такива, а именно тези върху труда.

България – страната с две лица

Велин Пеев / 15.01.2010
Безспорно тази седмица беше белязана от страстите около изслушването на Румяна Желева в Европейския парламент. Генералното заключение сред медиите и обществото беше, че случката е поредното срамно петно върху репутацията на България пред Европа и света. В контраст с политическият резил в Брюксел, The Wall Street Journal публикува през седмицата материал, в който дава фискалната политика на България за пример на страните от ЕС и еврозоната, които навлезнаха в огромни бюджетни дефицити по време на кризата.

Положителните въздействия на контрабандата

Красен Станчев / 15.01.2010
Балканските страни са прокълнати заради т.нар. организирана престъпност. Наскоро обаче се сблъсках с история, която потвърждава колко прави бяхме няколко икономисти и коментатори с вяра в свободата и пазара, когато през 1990-те се отнасяхме внимателно към ефектите от санкциите над бивша Югославия и обвиненията в организирана престъпност и свързаното с тях неглежиране на положителните въздействия на паралелните и фрагментираните от тогавашната война балкански пазари.

Проблемът с харченето. Държавните дефицити задушават формирането на капитал*

Ричард Ран** / 15.01.2010
Въпреки че американското правителство е в огромни дефицити, лихвените проценти и инфлацията са ниски. Така че, какъв е проблемът? Дискусията, която следва, ще изясни проблема. Следващата седмица ще обясня последиците от това безотговорно харчене, а по-следващата седмица - какво трябва да направим, за да поправим икономическия ни кораб.

Нова кампания на ИПИ: „Разходите на българската държава”

ИПИ / 15.01.2010
От началото на 2010 ИПИ започва нова кампания, която чрез наблюдение и анализ на държавните разходи ще оценява прозрачността, обосноваността и ефективността им. Дългосрочната цел е намаляване на разходите на държавата и повече свобода за гражданите.

Има ли готовност за започване здравната реформа

Зорница Славова / 15.01.2010
Вече повече от два месеца темата за здравеопазването в България се радва на широк интерес и ожесточени дебати. Основният въпрос е ще започне ли най-после някаква реформа или ще се правят само козметични подобрения на съществуващата практика. Каква да е реформата и до колко е нужна цялостна промяна? Кога пациент, лекар и държава ще могат да твърдят, че здравеопазването в България е на добро ниво? Отговорът на тези въпроси може да се намери като се разгледат проблемите на сегашната система: липса на избор от страна на пациентите, монопол на една доста несъвършена и държавна структура, затруднен и несигурен достъп до здравноосигурителната система, ниско заплащане и незадоволително качество на медицинските услуги, ненужни държавни разходи.

БНТ – решителна реформа или приватизация

Александър Ивелинов* / 15.01.2010
Дебатът за промените в медийния закон изправи едни срещу други БНТ и частните медии. В интервю пред „24 часа" генералният директор на БНТ поиска повече време за реклама. Според нея, при намалената със 17% спрямо 2009 бюджетна субсидия и ограниченото по закон рекламно време до 15 минути на ден, ще бъде невъзможно излъчването на съществуващите програми и пускането в ефир на предвидените нови. От друга страна, изпълнителният директор на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори поиска рекламата в БНТ да се спре напълно. Той посочва, че за миналата година националната телевизия е запълнила едва 1/3 от предоставеното й от закона рекламно време, като е имало месеци, в които то е било 3-4%. Според него даването на рекламно време на БНТ означава отнемане от държавата на приходи от малките тематични телевизии, а участието й на медийния пазар нарушава конкурентната среда.

Повече фирми с електронен подпис и през 2009

Александър Ивелинов* / 15.01.2010
Националният статистически институт публикува в сайта си данни за фирмите, използвали електронни услуги през 2009 година. Изследването е направено върху генерална съвкупност от фирмите в България с над 10 заети лица. Изследваните фирми са разделени на малки от 10 до 49 заети), средни (50-249) и големи (над 250 заети).

БМА: Конкурс за студентско есе 2010

15.01.2010
В конкурса могат да участват всички български студенти, обучаващи се в бакалавърска и магистърска степен в местни и чуждестранни университети, които имат интерес в областта на икономиката. Кандидатите трябва да покажат много добри познания по отношение на българската и/или световната икономика; използване и цитиране на подходяща литература; оригиналност в стила; убедителност на изложението.