"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Правила в обществените поръчки

Велико Димитров / 11.12.2009
След приемането на Закона за обществени поръчки (ЗОП) през 2004 г., всяка година той се изменя по няколко пъти. С изключение на промените, свързани със съобразяването с последните изисквания на ЕС в тази област, измененията винаги са били незначителни и не са променяли основните правила на играта. А правилата на играта не са без значение, тъй като в голяма степен определят качеството, количеството и разбира се цената на стоките и услугите, които най-общо държавата купува с парите на данъкоплатците.

И ЕС има проблем с корупцията... Ами сега?!

Александър Ивелинов* / 11.12.2009
Агенция Евробарометър, занимаваща се с изследване на обществените нагласи в страните от Европейския съюз публикува доклад от проучване, свързано с отношението на европейските граждани към проблема с корупцията.

Защо е необходима среща за създаване на работни места? Рецептата е ниски данъци, по-малко регулации *

Ричард Ран** / 11.12.2009
Както често се казва, тези, които не познават историята, са обречени да я повтарят. Вместо да се прекарва в среща за работните места, времето може да се използва за четене на близката икономическа история.

Случката със здравната реформа

Зорница Славова / 11.12.2009
Напоследък темата за здравеопазването е изключително актуална – внасят се проектозакони, правят се срещи и кръгли маси, сваля се доверие, изглаждат се спорове, връща се доверие, внасят се становища, напрежението между всички засегнати страни се изостря.

Настойник ще ми е държавата

Цветелина Ненова* / 11.12.2009
Младите хора са най-важният ресурс на всяка нация и обществото трябва да инвестира в тях, за да си гарантира бъдещ просперитет. Така звучи едно от най-често чуваните клишета при всякакви обсъждания на политиките по отношение на младежта. Как конкретно го разбира и как смята да търси неговото практическо приложение Министерството на образованието, младежта и науката може да се види в публикувания проект за Национална стратегия за младежта 2010-2020

Подобрява се е-подпис – сега остава да го използваме

Методи В. Методиев / 11.12.2009
През изминалата седмица стана ясно, че има предложение е-подписът, издаден от чужд доставчик да може да се използва и в България. Към момента това не е един от най-дискутираните проблеми, но със сигурност за бъдещето ефективно развитие на принципите на е-правителството, това е много важна и основна стъпка.

КРАЯТ НА СВЕТА СЕ ОТЛАГА*

Красен Станчев** / 11.12.2009
В противовес на аргументите, с които се подготвяше и започна срещата за промените в климата в Копенхаген, нищо чудно настроението да се смени и да се окаже, че климатичната катастрофа не е толкова близка, ако изобщо се задава на хоризонта.

Цитат на седмицата (бр. 456)

11.12.2009
„Забелязали ли сте как държавниците постоянно „реформират” собствената си работа? Реформа в образованието. Реформа в здравеопазването. Социална реформа. Данъчна реформа. Самият факт, че те са постоянно заети „да реформират”, е нямо признание, че не са се справили предните 50 пъти.” – Лорънс Рийд, икономист, „Свободният човек”