"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Очертава се дефицит

Петър Ганев / 04.12.2009
Основната задача на новото правителство беше да балансира бюджета. Взеха се мерки, както за съкращаване на разходите, така и за активизиране на приходите, но към настоящия момент изглежда, че задачата е непосилна. Наскоро бяха публикувани данните за изпълнението на бюджета към края на месец октомври и констатацията е повече от ясна – дефицитът по консолидираната фискална програма е над половин милиард лева. Да, на месечна основа дефицитът може и да е овладян, но не се вижда как ще бъде заличен вече натрупаният от предходните месеци. Как се случи всичко това…

Магистрала в полза на бизнеса, а не на пътника

Велин Пеев / 04.12.2009
Едно от условията за участие в търга за строителството на автомагистрала „Тракия” е предложената цена да не е по-ниска с повече от 30% от средната цена на останалите оферти. Официалната причина това условие да го има, е за да се елиминират строителни фирми, които получават субсидии от държавата си (каквато политика има в Турция), което от своя страна им позволява да предложат по-ниски цени.

Покана за представяне на книга: пълното издание на "Атлас изправи рамене", Айн Ранд

04.12.2009
С този роман Ранд поставя фундаментите на своята философия, наречена обективизъм, в чиято основа е рационалният личен интерес. С ненадмината фантазия и спиращо дъха напрежение „Атлас изправи рамене” ще ви потопи в един имагинерен свят – светът на победилия социализъм, в който обществото и стопанството бавно колабират в следствие на изчезването на основните двигатели на прогреса – хората на разума, новаторите.

Субсидии в подкрепа на държавността

Цветелина Ненова* / 04.12.2009
През последните седмици обаче явно министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков е решил да внесе един новаторски поглед върху същността на държавата посредством активна кампания в публичното пространство.

БВП на човек или промишлено производство

Велико Димитров / 04.12.2009
Според наскоро публикуван доклад на Българската стопанска камара, промишленото производство в България едва през 2008 г. е достигнало върховите нива от 1988 г. или преди началото на прехода.

Честито на майсторите

Зорница Славова / 04.12.2009
Тази седмица от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма съобщиха за предвиждани промени в Закона за занаятите. Три са основните регулации, които ще отпаднат: 1) Задължителното членство в занаятчийските камари. 2) Полагането на изпити пред занаятчийските камари. 3) Регулиране на 127 стопански дейности по Закона за занаятите.