"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Да изпревариш Мавриций*

27.11.2009
През изминалата седмица фондация “Бертелсман” и Центърът за приложни политически изследвания към Мюнхенския университет публикуваха класация на страните в преход, според техния икономически и политически напредък***. Като критерий за подреждането е използван Индекс на прехода на Бертелсман, отчитащ политическия преход към демокрация и икономическия преход към пазарна икономика, оценени по скала от 1 до 10 (оценка 1 е най-ниската) За 2008 година България е на 15-то място сред наблюдаваните 135 държави, като спрямо 2006 се качва с една позиция, изпреварвайки... Република Мавриций.

Цитат на седмицата (бр. 454)

27.11.2009
„Увеличаването на бюрократите и това, което ги съпътства, увеличаването на данъците върху производствената част от населението, са двата видими знака не на велико, а на западащо общество. Историците знаят, че и двете явления са изключително явни в ерата на западане на Римската империя на запад, както и наследника й на изток, Византийската империя.” – Уилям Хенри Чембърлейн

Земеделците пак са облагодетелствани

Петър Ганев / 27.11.2009
Новите данъчни закони и събитията около гласуването им отново бяха една от основните теми през изминалата седмица. Новините се криеха във всеки нов данъчен текст, но специално една от тях привлече цялото ни внимание – „отпадат данъчните преференции за земеделските производители”.

Изгубени в превоза

Зорница Славова / 27.11.2009
Тази седмица на заседание на бюджетната комисия в общината столичните съветници са обсъждали проблемите на градския транспорт. Отново основната тема е финансирането и неефективната работа при осигуряването на обществен превоз в столицата. Във фокуса на обсъждането е попаднал и въпросът с преференциалните пътувания, а предложението е те да бъдат намалени. Браво!

Ще съкращавате ли или не?!

Светла Костадинова / 27.11.2009
Трябваше да се съкращава администрация. Трябваше да е с поне 15% на ведомство. Трябваше... Информацията, публикувана от министерството на финансите показва, че само три структури са спазили указанията – министерството на отбраната, министерството на външните работи и министерски съвет. Това са и едни от най-малобройните администрации.

Правиш превози без лиценз – в затвора!

Велин Пеев / 27.11.2009
Новина от тази седмица. Националното сдружение на българските превозвачи предлага санкцията за незаконни автомобилни превози да стане затвор от една до три години и отнемане на камиона или автобуса.

Митнически номер

Светла Костадинова / 27.11.2009
Вече всеки може да си поръча почти всичко по Интернет – необходими са единствено Интернет и кредитна карта. Така, възползвайки се от тази възможност поръчах Kindle (дигитален четец за книги, предлаган от Амазон). Точно за два дни той пристигна в София от САЩ, но се оказа, че не може просто да ми го доставят в офиса, а трябва да мина през митницата на летище София, за да си платя митото и ДДС-то. Нямах избор и отидох - ето безумието, което ми се случи: