"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Инициативата на президента на Грузия: "Закон за икономическата свобода" *

20.11.2009
Преди месец и половина (06 октомври 2009), грузинският президент представи пред депутатите идеята си за нов Закон за икономическа свобода, който да направи Грузия просперираща и богата страна. Той вече е внесен за разглеждане. Ние смятаме, че България има нужда от такъв закон и затова преведохме проекта за всеки, който се интересува.Убедени сме, че това е правилният път за ограничаване на намесата на политиците в живота на гражданите и съсредоточаване върху политики, които ще доведат до по-висока икономическа свобода.

Еврофондовете – между европейските и българските данъкоплатци

Зорница Славова / 20.11.2009
Еврофондовете и тяхното усвояване отново попаднаха в центъра на вниманието. Тази седмица стана ясно, че Европейската комисия е решила да разблокира спрените европейски средства по ФАР. Схемата, обаче, става малко по-различна – правителството ще трябва да финансира проектите от бюджета, а впоследствие комисията ще възстанови коректните разходи.

Данъчни преференции: всички като моряците

Велин Пеев / 20.11.2009
Принципно, пред държавата всички са равни, но пак се оказва, че някои са по-равни от други. Това стана ясно и тази седмица след като съвсем неочаквано Народното събрание прие намаляването на данък общ доход специално за моряшката професия от 10% на 1%.

Цитат на седмицата (бр. 453)

20.11.2009
„Когато се отклоняваме от принципа на доброволно сътрудничество и се опитваме да направим добро използвайки сила, лошият морал на принудата триумфира над добрите намерения.” Милтън Фрийдман

Невежи или деспотични?*

Ричард Ран** / 20.11.2009
Смятате ли, че хора, които отказват (или по някаква причина не могат) да си купят здравна застраховка, трябва да бъдат заплашени от $250 000 глоба или 5-годишна присъда? Е, малко мнозинство в Камарата на представителите в САЩ изглежда смятат, че такива драконови (и вероятно неконституционни) мерки не са проблемни, защото това е една от клаузите на закона за реформа в здравеопазването, който наскоро те гласуваха. Един човек или група, които са неспособни да предвидят последствията от действията си, и които често прибягват до принуда към другите, са или невежи, или деспотични.

Как се прави бюджет... или поне дебат за него

Петър Ганев / 20.11.2009
Дебатите около проекто бюджет 2010 не стихват и ако за някои това е проява на демократичност, то за мен е донякъде и повод за притеснение – не заради различните гледни точки, а заради начина по който се представят. Събитията през последните седмици ни показват пълната незаинтересованост от воденото на подобни формални дебати и то от страна на алтернативното мнение - опозиция и т.нар. заинтересовани групи. На правителството не му трябва дебат, то си внесло бюджета така, както му харесва и затова дебатът трябва да се инициира от тези с алтернативно мнение. И това се прави, но само пред медии и в неформални срещи, докато в пленарната зала е тихо.

Приватизацията във финална фаза?!

Александър Ивелинов* / 20.11.2009
През изминалата седмица група депутати от управляващата партия внесоха в парламента законопроект, който предвижда промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. В него се предвижда „сливане на Агенцията за приватизация и Агенцията за следприватизационен контрол и редуциране на числения състав на управителните органи на новосформираната агенция”

С миши стъпки към здравна реформа *

Зорница Славова / 20.11.2009
Няма начин система на здравеопазване да просъществува в държава, която се опитва да осигури “безплатно здравеопазване” на всички свои граждани. България не прави изключение, а дискусиите за реформа продължават от години без реално да се прави нещо.