"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

ИПИ с нов адрес

23.10.2009
От 26 октомври 2009 ИПИ е вече на нов адрес: 1000 София, Бул. Патриарх Евтимий 22, ет. 3.

Потребителски кредити в подкрепа на платежния баланс?!?!

Георги Нейчев* / 23.10.2009
Изданието „Банките в България” на БНБ показва разбивка на кредитното портфолио на ББР. Там, редом до данните за скоростното нарастване на кредите (почти двойно за шест месеца!!!), дадени на фирми и други банки, се появява и графа „Експозиции на дребно”.

Няма безплатен (среднощен) обяд

Момчил Еленков* / 23.10.2009
На 21 октомври 2009 г. общинските съветници от комисията по транспортна инфраструктура решиха, че експерименталните линии ще преустановят превоза на пътници, поради големи загуби. Управителят на центъра за градска мобилност Николай Костов определи разходите за експлоатация за нощ на 1 212,43 лв. без ДДС. Той потвърди, че поради кризата и непопулярността на транспорта той ще бъде спрян.

Можем ли използваме е-подписа си в ЕС

Методи В. Методиев / 23.10.2009
През 2007 г. ЕК предприема инициатива да изследва (във всички европейски страни) практическата възможност, която се предоставя за взаимно признаване и използване на електронния подпис. В резултат ЕК представя доклад *, в който се посочва , че почти нито една страна в ЕС не предоставя технологична възможност за практическо взаимно използване на е-подпис от потребителите в различни страни.

Европейският съюз срещу Вацлав Клаус*

Красен Станчев / 23.10.2009
Президентът на Чехия е сочен от пресата в България и другите страни членки като последния евроскептик. Върху него се упражнява съвсем недипломатичен натиск да превърне Лисабонския договор в част от вътрешното законодателство на страната. Нищо чудно той да не издържи на упреците и подигравките. Не защото е слаб характер, а защото осъзнава, че политическите му съратници в Чехия ще загубят следващите избори.

Цитат на седмицата (бр. 449)

23.10.2009
"Свободата не е средство към политическа цел. Тя самата е най-висшата политическа цел". Лорд Актън

Ами учениците?

23.10.2009
В правилника за прилагане на Закона за народната просвета се въвежда разпоредба, която определя кариерното развитие. Ще се осигури допълнително месечно трудово възнаграждение за старшите учители и възпитатели в размер на 50 лв., а за главните учители и възпитатели – по 100 лв. месечно. Средствата по този модул до края на годината са 12 млн. лв. За 2010 г., когато ще бъде въведена и длъжността „учител/възпитател – методик”, са планирани 46 млн. лв.

По-малко бюрокрация по инициатива на ЕС

Велико Димитров / 23.10.2009
През 2007 година Европейската комисия прие цел за съкращаване на административните разходи на ниво ЕС с 25% до 2012 г. Това са разходи, които първо произтичат от необходимостта от прилагане и съобразяване с нормативни актове с източник ЕС и второ, само онази част, която представлява остойностеното време на фирмите за съобразяване със съответните актове.

Емотикони в администрацията

Петър Ганев / 23.10.2009
Традиционно, когато на българинът му се наложи да се сблъска с местната администрация, той е изправен пред неизвестното. Особено, ако това не му е хоби или регулярна работа. Това, което най-често се случва е, че той бива посрещан като натрапник, след което бива разкарван напред-назад за разни документи, в резултат на което нещата се случва доста бавно.

Не заигравайте с фискалния резерв!

Петър Ганев / 23.10.2009
Фискалният резерв е апетитна хапка. Най-просто казано, това са парите, които българските правителства са спестили през последните години, т.е. не са успели да профукат. Към момента този резерв е около 8 млрд. лева, за които се дават всякакви необмислени идеи. Най-често се чуват мнения да се използват, за да борим кризата, или пък просто да ги инвестираме по-свободно, за да ни носят някаква доходност. Фактът, че този резерв съществува, е добра новина, но заиграването с него крие много опасности.

Решения с разрушителен ефект. Защо разрастването на държавата няма да проработи *

Ричард Ран** / 23.10.2009
Поне в последния век политическата класа във Вашингтон е известна с това, че създава повече проблеми отколкото да разрешава. Тенденцията да се взимат разрушителни, а не градивни решения на проблемите (които често биват създавани от самите правителства), в момента излиза извън контрол.