"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Семинар „България в международните класации” (70 мерки за повишаване на благосъстоянието в България)

09.10.2009
Институтът за пазарна икономика и Фондация за свободата Фридрих Науман ви канят на семинар на тема „България в международните класации: 70 мерки за повишаване на благосъстоянието в България”.

Да работим само извънредно

Зорница Манолова / 09.10.2009
Тази седмица директорът на инспекцията по труда съобщи за готвени промени в Кодекса на труда. Основното намерение е заплащането на извънредния труд да се увеличи с 25%. В момента положеният извънреден труд се заплаща с увеличение, уговорено между работника и работодателя, но не по-малко от 50% за работа през работните дни, 75% за работа през почивните дни и 100% за работа през дните на официалните празници. С промените процентите ще станат съответно 75%, 100% и 125%. Паралелно с това ще се увеличат и глобите за неспазване на разпоредбите в Кодекса.

Престъпления и отчетност

Георги Нейчев* / 09.10.2009
Знаехте ли, че България е една от най-сигурните страни в ЕС? Това показват данните от Евростат за честотата на престъпленията в Европейския съюз. При нас, за изненада или радост, те са на много ниско ниво:

Измамата на пакета за стимулиране на икономиката. Търсете сравнения*

Ричард Ран** / 09.10.2009
Помогна или попречи програмата за стимулиране на икономиката? Чиновниците от администрацията продължават да твърдят, че програмата за стимулиране е била ползотворна, но къде са доказателствата?

ПОКАНА за представяне на книга: „АТЛАС ИЗПРАВИ РАМЕНЕ”, Айн Ранд

09.10.2009
С този роман Ранд поставя фундаментите на своята философия, наречена обективизъм, в чиято основа е рационалният личен интерес. С ненадмината фантазия и спиращо дъха напрежение „Атлас изправи рамене” ще ви потопи в един имагинерен свят – светът на победилия социализъм, в който обществото и стопанството бавно колабират в следствие на изчезването на основните двигатели на прогреса – хората на разума, новаторите.

Цитат на седмицата (бр. 447)

09.10.2009
"Просперитетът на Америка не е създаден благодарение на обществени жертви в името на общото благо, ами заради производствения гений на свободни хора, които преследват своите лични интереси и създават своите собствени блага." Айн Ранд

Новите данъчни закони

Петър Ганев / 09.10.2009
През изминалата седмица бяха публикувани проектите на новите данъчни закони, като всеки един от тях беше придружен и със съответните мотиви на финансовото министерство. Предложените изменения вече предизвикват сериозни коментари и ще бъде интересно да видим до каква степен тези текстове ще претърпят промени преди да бъдат гласувани. Възможно е и промени почти да няма, особено като се има предвид твърдата позиция на финансовият министър Симеон Дянков по тези въпроси.

Дигитални само на хартия

Момчил Еленков* / 09.10.2009
Държавна агенция “Архиви” (ДАА) е институцията, която провежда държавна политика за усъвършенстване на архивното дело. Тя създава документалния облик на историята на България или поне такова е предназначението й. Структурата на ДАА включва инспекторат, служител по сигурността на информацията, обща администрация, организирана в две дирекции, и специализирана администрация, организирана в една главна дирекция с 27 териториални държавни архиви и 3 дирекции. Общата численост на персонала в административните звена на агенцията е 451 щатни бройки.

Дянков, вземи пример от Саакашвили

Светла Костадинова / 09.10.2009
... Високата икономическа свобода означава високи доходи, повече предприемачество и повече избор. Ако това е целта на новото правителство, то със сигурност трябва да следва примера на Грузия.

Работа на „загуба” или ....

09.10.2009
В началото на седмицата, Асоциацията на индустриалния капитал в България поиска извънредно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което да се обсъдят мерки за подпомагане дейността на предприятията в отрасъла на машиностроенето. Настоява се и за поемане временно на осигурителните вноски на работниците от държавата за период от около шест месеца. Важно е да се отбележи, че това ще натовари два пъти данъкоплатците – веднъж, като пропуснат приход в бюджета и втори път, като допълнителен трансфер от страна на бюджета. Отделно това се разглежда като скрита държавна помощ и държавата ще трябва да го прикрие под някаква форма. Това е поредният отрасъл, който иска помощ от държавата.

конкурс за стажанти в ипи (НОЕМВРИ 2009 – ЯНУАРИ 2010)

09.10.2009
Какво предлагаме по време на стажа: Работа в офиса на ИПИ; Писане на статии, кратки резюмета, подпомагане на екипа от икономисти за извършване на проучвания, участие в публичните събития на ИПИ, срещи с интересни хора; Стипендия; Препоръка при завършване на стажа.

Пета среща на Клуба на студентите към ИПИ

09.10.2009
Гост-лектор на срещата беше Левон Хампарцумян, който говори за „Банките по време на криза”. На срещата присъстваха над 90 студента от различни университети, които зададоха своите въпроси към г-н Хампарцумян.