"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Световната банка критикува държавните такси в България, ние също

Велин Пеев / 02.10.2009
През седмицата стана известен доклад на Световната банка анализиращ таксите, които администрацията в България налага на гражданите и бизнеса за извършването на различни услуги. Организацията установява, че тези такси са нарастнали с 60% за трите години между 2005 и 2008 г. Става ясно, че много често размерите на таксите не просто покриват разходите направени за предоставянето на административните услуги, както е записано в Закона за държавните такси, съответно така трябва и да бъде, но и целта им е да генерират допълнителни приходи за структурите. Посочва се и порочната практика тези приходи да бъдат разпределяни като бонуси на съответните държавни служители.

По-квалифицираните – по-дълго безработни

Зорница Манолова / 02.10.2009
На заседание на Икономическия и социален съвет (ИСС) тази седмица министърът на труда заяви, че безработните, които посещават курсове за обучение, квалификация и преквалификация ще получават обезщетения за безработица 3 месеца по-дълго. Новината звучи повече от объркващо – държавата (данъкоплатците) плаща курсовете на безработните и после им позволява да бъдат по-дълго време безработни – не трябва ли да е обратното?

Големият брат

Зорница Манолова / 02.10.2009
В няколко статии от седмичния бюлетин на ИПИ (тук и тук) вече бе описан начинът на работата на МВР – по абсолютно непрозрачен начин и неприкосновена тайнственост около цялата информация за структурата, финансовото и имущественото обезпечение, възнагражденията, броя на служителите и изобщо работата по вътрешните работи. Привилегиите обаче не свършват само с възможността за конфиденциалност на информацията.

Защо има безработица в България*

Светла Костадинова / 02.10.2009
Всеки ще ви каже – има криза. И това е съвсем вярно, но основните причини в България хората да остават без работа са по-фундаментални и са валидни още преди кризата да се прояви у нас. България е малка и отворена икономика и всяка промяна в условията в чужбина означава, че у нас всичко се усеща веднага.

Цитат на седмицата (бр. 446)

02.10.2009
«Правителството не облага с данъци, за да събере парите, от които се нуждае; правителството винаги намира нужда за парите, които в събрало.»

Конкурс за стажанти в ИПИ (ноември 2009 – януари 2010)

02.10.2009
Какво предлагаме по време на стажа: Работа в офиса на ИПИ; Писане на статии, кратки резюмета, подпомагане на екипа от икономисти за извършване на проучвания, участие в публичните събития на ИПИ, срещи с интересни хора; Стипендия; Препоръка при завършване на стажа.

Наглости и глупости

Момчил Еленков и Георги Нейчев* / 02.10.2009
В крайна сметка, министър Цветков говори за “по-пазарно” ориентиране на железниците. А какво по пазарно от това, те да бъдат приватизирани. Така ще се решат дихателните проблеми на две определено издишащи държавни компании. Всичко останал е просто опит за аспирация.

Плащане в брой

Петър Ганев / 02.10.2009
Националната агенция за приходите предлага да се забранят плащанията в брой за суми над 30 000 лева. Идеята е да се бори сивата икономика, но как точно ще се случи това, поне засега не е ясно. Хубаво е, когато се предлагат подобни ограничения те да бъдат добре обмислени и аргументирани, нещо което в случая липсва. В крайна сметка едно официално разплащане, било то кешово или чрез банка, може винаги да бъде проверено, така че този тип политика едва ли променя много нещата – освен че задължава да се използва банката.

Повтаряща се история. Лудите хора през 1939 и 2009 г.*

Ричард Ран** / 02.10.2009
1939 не е добра година. Избухва Втората световна война и по-голямата част от света все още е във Великата депресия. Лидерите на прекалено много страни са или деспоти, или наивни и слаби. И 2009 не е добра година, имайки предвид световната рецесия. И седемдесет години след 1939 г. повечето световни лидери са или деспоти, или наивни и слаби. Само погледнете представянето им на срещата на ООН и Г-20 в Питсбърг миналата седмица.

Пенсионер по избор*

Петър Ганев / 02.10.2009
Какво ли е това да бъдеш пенсионер?! Сигурно има хиляди начини да се отговори на този въпрос, може би в зависимост от това кого питаш или пък от настроението на самия разговор. Така или иначе, на мен все повече ми се струва, че да бъдеш пенсионер в България си е някаква форма на наказание. Наказание, тъй като се случва по принуда, а пък и не звучи да е много приятно. То нещата по принуда кога ли са били приятни?

Нова книга: Айн Ранд - „Атлас изправи рамене”

02.10.2009
С този роман Ранд поставя фундаментите на своята философия, наречена обективизъм, в чиято основа е рационалният личен интерес. Това е „криминална история” от най-висока класа - но не за убийството на човешкото тяло, а за убийството - и възкресението - на човешкия дух. Главните герои на романа, индустриалците Дагни Тагарт и Ханк Риърдън, имат куража да управляват бизнеса си въпреки налаганите от държавата регулации и ограничения, въпреки атаките и хулите от страна на интелектуалци и политици, въпреки укорите, че експлоатират хората. И докато останалите индустриалци загадъчно изчезват, а икономиката колабира, Дагни и Риърдън научават значението на рационалния морал.