"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

НЗОК ще пази границата

Зорница Манолова / 25.09.2009
Тази седмица здравният министър заяви, че от министерството имат намерение да забранят напускането на страната при неплатени здравни осигуровки т.е. ако не си платил вноската си, няма да можеш да излезеш извън България. Целта на тази мярка е повишаването на събираемостта на НЗОК, по чиито данни около 800 хиляди души дължат 1-1,5 млрд. лв. Вярно, че сумата е голяма, но предложеното разрешение е направо смехотворно.

Какво се случва след фалита

Велин Пеев / 25.09.2009
У много хора битува убеждението, че фалитите са лоши явления, защото имат разрушително действие – няма вече кой да предостави стоките или услугите, хора остават без работа, въобще катаклизъм. Това е и често аргументацията при настояване държавата да спасява фалити с пари на данъкоплатците.

Положителният ефект от намаляването на митническите тарифи

Цветелин Цоневски* / 25.09.2009
Резултатите от допитване през 2007 г. до икономисти – членове на Американската икономическа асоциация са много интересни. Въпросът е един-единствен: „Трябва ли Съединените щати да премахнат съществуващите тарифи и други бариери на търговия?”.

Тиктакащата бомба на дълга. Обратното преброяване е от една до три години*

Ричард Ран** / 25.09.2009
Предположете, че сте вложили голяма част от спестяванията си в американски държавни ценни книжа и след това разбирате следното: само през последните осем месеца бюджетният отдел на американския Конгрес изчислява, че допълнителният федерален публичен дълг е нараснал с внушителните $4 трилиона за периода 2010-19, а за последните 12 месеца между $5,9 и $7,5 трилиона.

Препоръката на МВФ и алтернатива

Велин Пеев / 25.09.2009
Посещението на Международния валутен фонд у нас завърши с две по-значими новини. Първата беше, че фондът коригира положително предишната си прогнозата за развитие на българската икономика – експертите предвещаха малко по-слаб спад на БВП. Това обаче няма особено голямо значение, тъй като фондът е доказал неточността си в прогнозите, както и непостоянството си.

Полицията, престъпността и здравия разум

Георги Нейчев* / 25.09.2009
Полицията се бори срещу престъпленията. Затова здравият разум казва, че съществуването на повече полицаи води до по-малко престъпления. Когато престъпността е висока, съответно изглежда логично да има повече полицаи, за да може престъпността отново да спадне до по-ниски нива. Също изглежда логично, че когато тя намалее, то ние трябва да благодарим на полицаите, че са свършили добра работа.

Марихуана и проститутки срещу кризата

Петър Ганев / 25.09.2009
Тази седмица се появи най-интересната анти-кризисна мярка по света до момента – в Румъния обмислят да легализират леките наркотици и проституцията за да борят кризата. Причините са, разбира се, финансови – под формата на бюджетни приходи, но и … здравословни – за да се предотвратят здравни рискове!

Алтернативи за здравето в САЩ

Момчил Еленков* / 25.09.2009
Презокеанският шум, който напоследък заглушава всички останали вълнения в САЩ, идва от гласовете на стотици хиляди хора, които протестират срещу реформисткия план на президента Барак Обама. Наистина, ситуацията във федералната държава е деликатна и възможните развития са с непредвидим елемент за момента. Но защо здравеопазната система предизвиква толкова голямо внимание дори и извън границите на САЩ?

Защо марихуаната е незаконна? (Кратка история на криминализирането на канабиса…)

Пете Гютер* / 25.09.2009
Много хора биха предположили, че марихуаната е обявена за незаконна в следствие на някакъв процес, включващ научни, медицински и правителствени изслушвания; че всичко това е направено за да бъдат защитени гражданите от това, което е било решено да бъде опасен наркотик.

Цитат на седмицата (бр. 445)

25.09.2009
«Правителството е като бебе. С голям апетит от единия край на храносмилателния канал и никакво чувство за отговорност от другия.»