"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Най-после е премахнат имущественият ценз за започване на бизнес

Д-р Красен Станчев / 28.08.2009
... Основната причина е в следното: когато се премахва имущественият ценз за започване на бизнес, гражданите стават по-независими от политиката и правителствата, а вече започналите бизнес изпитват предизвикателствата на конкуренцията. Групата по интереси между едните и другите в България бе дълго време много по-силна от икономическата и демократичната логика, а и съответно поддръжниците на тази реформа бяха много слаби.

Добрите новини

Велин Пеев / 28.08.2009
Често в страната се води неблагоразумна икономическа политика и на нас в ИПИ за съжаление ни се налага да бъдем също толкова често критични в статиите на този бюлетин. Да бъдеш страж против безумия не е особено приятно за един положително настроен човек, но просто реалността го налага.

Издирва се: професия “мед сестра”

Момчил Еленков* / 28.08.2009
... Картинките говорят сами за себе си – съотношението сестри/лекари в България се отклонява от средната му стойност за Европейския съюз. Там процентите са 70 към 30, докато в България има 53% медицински сестри срещу 47% лекари (на 100 000 население) за 2006 г.

Здравната система в България

28.08.2009
В България, както знаем, има задължително здравно осигуряване. Вноските за него се определят като процент от определен доход и се плащат солидарно от осигуряващите (работници, работодатели и държавата). Осигурителят на системата е един национален квази-държавен фонд, а именно Национална здравноосигурителна каса (НЗОК).

Брой на общинските съветници и представителство

Радослав Дукин* / 28.08.2009
През седмицата общинският съветник и бивш кмет на Трявна Стефан Данаилов, се обяви против изключително големия брой на съветниците в общините, както и на заплатите, които си гласуват. По решение на Централната избирателна комисия за местните избори (ЦИКМИ) от 30 Август 2007г., броят на съветниците избирани от предстоящите тогава местни избори, да бъде в зависимост от броя регистрирани граждани в съответната община

Цитат на седмицата (бр. 441)

28.08.2009
"Подкрепям намаляването на данъците при каквито и да обстоятелства, при каквото и да е оправдание и при каквато и да е причина, когато е възможно."

Какво още ще можем да направим с 2 лева?

Методи В. Методиев / 28.08.2009
Ако се замислите какво можете на направите с 2 лв. със сигурност нещата не са чак толкова много. Например можете да си купите две билетчета за градски транспорт, можете да си сипете един литър бензин, можете да си купите две бири, да си купите около два хляба и половина и още съвсем малко на брой неща.

Фискалната рамка на правителството

Петър Ганев / 28.08.2009
По време на изборите често говорихме, че най-важната задача на новото правителство е бързо да коригира настоящия бюджет на страната, след което да насочи цялото си внимание към изготвянето на Бюджет 2010. Това вече се случи и ето че сега, новите управници направиха и нещо друго, а именно представиха визията си за фискалната рамка до края на мандата си. Това е наистина похвално, защото се спазва годишния фискален цикъл и се запазва предвидимостта на отношенията с правителството, въпреки голямата степен на несигурност.

Отново драми в социалната политика – много шум за нищо

Зорница Манолова / 28.08.2009
Тази седмица беше белязана от спорове по отношение на социалната политика на България по време на криза и с оглед обещанията на новите управляващи. Общо взето министърът на финансите беше настроен в посока намаляване и замразяване на пенсиите, минималните работни заплати, заплатите в бюджетния сектор и обезщетенията за безработните, а социалният министър – към увеличаване. В последствие някои от въпросите се решиха, други - отложиха.

За БНТ и БНР: в капана на архаизма

Георги Нейчев* / 28.08.2009
Някак встрани от важните теми премина информацията, че бюджетите на БНТ и БНР няма да бъдат намалявани заедно с другите държавни разходи заради кризата. Явно държавните медии са заслужили по някакъв начин тази особена привилегия да са сред малкото избрани, които продължават да получават същото парче от баницата, макар тя да става все по-малка.

Френският модел*

Ричард Ран** / 28.08.2009
Защо изглежда, че Франция се възстановява от рецесията по-бързо от САЩ? За икономиката на Франция се знае от много време, че страда от прекалена държавна намеса, много високи данъци и разрушителна дейност на профсъюзите. И въпреки това отбеляза ръст от 1,4% през второто тримесечие на 2009 г., докато американската икономика продължаваше да затъва.