"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Бюджетен дефицит

Петър Ганев / 14.08.2009
Всичко върви като по план – бюджетът излезе на дефицит точно в преходния месец (юли) на смяната на властта. Това звучи доста политически „коректно” – едните могат да казват, че са оставили бюджета на кантар, другите пък, че са заварили празна хазна и сега ще оправят бъркотията. Наистина, това беше най-подходящия (или пък неподходящия) момент това да се случи официално. Стигна се дори до там да се дават детайлни данни, за да се види дали бюджетът е излязъл да дефицит преди или след клетвата на новите управляващи!

Какво стана с либерализацията на пощите?

Методи В. Методиев / 14.08.2009
След като българската държава беше заявила сигурната си позиция, че пощенскияt сектор ще бъде напълно либерализиран след 1 януари 2009 г. към момента това все още не се е случило. Какво стана? В момента, в които българските институции ясно и недвусмислено заявяват политическото си воля за пълна либерализация на пощенския сектор от 2009 г. изненадата идва от парламента, където двама депутати внасят законопроект за изменение и допълнение на Закона за пощенските услуги.

Субсидии и земеделие

14.08.2009
Напоследък темата за родното земеделие отново стана актуална. Земеделските производители за пореден път се оплакват от традиционните неща – валежи, трудности при изплащането на кредитите към банките, ниските изкупни цени, „лошото отношение” на държавата спрямо тях, малките субсидии и т.н.

Банковият сектор е почти незасегнат от кризата

Велико Димитров / 14.08.2009
След няколко дни НСИ трябва да публикува експресните данни за БВП за второто тримесечие на годината. Както българските, така и чуждестранните прогнози са далеч от положителни – очаква се отрицателен растеж, надвишаващ дори 6%. Ако прибавим и спада от първото тримесечие от 3,5%, то без съмнение икономиката се свива с много бързи темпове. Това, разбира се, едва ли е толкова голяма изненада, предвид негативната динамика в икономиките на останалите страни от ЕС през последните три тримесечия; а това са и страните основни търговски партньори и инвеститори в България.

Отчетената дефлация и значението й

Велин Пеев / 14.08.2009
Тази седмица Националният статистически институт публикува данните за инфлацията през месец юли. Оказва се, че в сравнение с месец юли, тя всъщност е отрицателна, както и предходните 2 месеца, т.е. има дефлация, а от началото на годината тя е точно 0,0%. За периода юни-юли стойността е - 0,6%, като най-много са намалели цените на хранителните продукти и безалкохолни напитки (-1,5%), облекло и обувки (-1,8%) и жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (-1,6%).

Рецесия с двоен спад? Лошите изгледи идват с увеличаването на задлъжняването*

Ричард Ран** / 14.08.2009
Вероятно ще имаме рецесия с двоен спад, и ето защо. Чичо Сам му е трудно, защото харчи повече отколкото изкарва. Въвлича се в непродуктивни действия и прахосва много пари за неща, които всъщност не са му необходими. Лесно се влияе от безотгоорните му деца, Нанси и Хари, чието мото е: „Харчи, Сам, харчи!” Сам също е немърлив с финансите си. Неговата документация е лоша и често хора, които той твърди, че са му приятели, се възползват от това.