"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Коалиционни договори и управление: 1990 – 2009

Красен Станчев / 17.07.2009
България има богат опит в коалиционни договори и видове кабинети. Историята може да помогне на ориентацията в днешните предизвикателство, но може и да я обърка. При две абсолютни мнозинства и кабинети на една партия, единият от тях е пълен провал и свършва с предсрочни избори, а другия е първият кабинет след сто-годишна история (ако се изключат годините на комунизма), които изкарва пълен мандат и е в крайна сметка толкова успешен, че и несъгласните с него поддържат политиката му години след като съставилата го партия е в опозиция. Разбира се, историята не задължително учи.

Не да се защитават конкурентите, а да се стимулира конкуренцията!

Велин Пеев / 17.07.2009
Комисията за защита на конкуренцията глоби тази седмица дистрибутора на Мицубиши за България – Балкан стар моторс, с близо четвърт милион лева. Глобата се налага заради промоция, в която Мицубиши дава лека кола на стойност 20 000 лв. като подарък при покупката на автомобил с висока проходимост на цена 77 000 лв. Според закона за защита на конкуренцията подаряването на стока с толкова висока стойност е незаконно.

Либертарианците – леви или десни

Леонард Рийд* / 17.07.2009
„Защо? Вие не сте нито ляв, нито десен!” Тази забележка, прозвучала след едно мое изказване, се отличава с рядко срещана проницателност. Рядко срещана – защото не чувам често подобни твърдения, а проницателност – защото просто е истина.

Държавата затиска с тежък крак. Разходите се натрупват без никой да се зачете в забележката отдолу*

Ричард Ран** / 17.07.2009
На колко години бяхте, когато разбрахте, че действията ви могат да имат нежелани последствия? Хората създават демократични държави, за да защитят живота, свободата и собствеността. Въпреки това много от това, което модерната държава прави ежедневно има основно нежеланите последствия да застрашава и/или да ограничава живота, свободата и собствеността.

Цитат на седмицата (бр. 435)

17.07.2009
"Една сделка винаги е от полза и за купувача, и за продавача. Дори човек да продава на загуба, пак е по-добре отколкото, ако не може да продаде въобще."

Платежният баланс до месец май: изводи за новото управление

Адриана Младенова / 17.07.2009
Тази седмица излязоха данни за платежния баланс за първите пет месеца от годината (до месец май включително). Данните затвърждават очерталата се тенденция от началото на годината за намаление на дефицита по текущата сметка и съответно по търговското салдо в страната (добрата новина), но същевременно с това и значителен спад в преките чуждестранни инвестиции и изтичане на капитали от страната (лошата новина).

Картелират ли се банките в България?

Велико Димитров / 17.07.2009
Преди по-малко от седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство “за проучване на евентуално извършено нарушение от страна на сдружение “Асоциация на банките в България” (АББ), изразяващо се в поведение, което има за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар”.

"Местни условия за правене на бизнес"

17.07.2009
За първи път в България се изготви изследване на условията за правене на бизнес на местно ниво. Институтът за пазарна икономика разработи методология, направи социологическо проучване и след преглед на настоящите условия за правене на бизнес изготви класация на областните градове. Индексът "Местни условия за правене на бизнес" има за цел да изследва различията в бизнес средата на местно ниво и да посочи къде в България е най-лесно да се прави бизнес от административна/регулаторна гледна точка. Индексът включва всички 28 области в България.

КОНКУРС за стажанти в Института за пазарна икономика (август-септември 2009)

17.07.2009
Какво предлагаме по време на стажа:  Работа в офиса на ИПИ  Писане на статии, кратки резюмета, подпомагане на екипа от икономисти за извършване на проучвания, участие в публичните събития на ИПИ, срещи с интересни хора  Стипендия  Препоръка при завършване на стажа