"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Последни поръчки

Светла Костадинова / 03.07.2009
Никой вече наивно не вярва, че точно преди изборите управляващите ще изневерят на практиката да харчат. Все пак, надявахме се, че поне в условията на криза това прахосване ще се ограничи, или поне ще е по-разумно. Данните за изпълнението на бюджета не показват подобно поведение. Нека проследим предизборното заиграване на управляващите.

Алтернативен подход за намаляване на цените

Велин Пеев / 03.07.2009
На 1 юли се случиха няколко интересни събития в икономиката: цените на природния газ, дневната електроенергия, топлоенергията и вътрешноевропейските телефонни услуги паднаха. Отраз. И при всички благодарение на решение на държавен или междудържавен орган, а именно Държавната агенция за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Европейската комисия.

Избори и задачи: двадесет години по-късно

Красен Станчев / 03.07.2009
От края на 1989 г. до изборите през юни 1990 г. основното предизвикателство бе да се прозре какво да се прави следващите пет десет години. За онова какво в действителност се случи, институтът разказа в Анатомията на прехода (Сиела, 2004 г.)

Ран: Още данъчно потисничество. И е ненужно за вдигане на приходите*

Ричард Ран** / 03.07.2009
Защо слабо мнозинство (219-212) от членовете на американския Конгрес гласува най-голямото увеличение на данъците в американската история миналия петък, под предлога, че е било гласуване за спасяването на климата?

Нова книга: Витолд Гадомски - Лешек Балцерович

03.07.2009
Книгата описва живота и постиженията на Лешек Балцерович, както и съвременната история на Полша - от тежката икономическа криза през 80-те до приключилите с успех пазарни реформи. Описва както политическите и обществени промени, така и промените в манталитета на поляците, които правят възможно приемането на реформите въпреки високата цена, която трябва да заплатят.

ПОКАНА: България в международните класации (70 мерки за повишаване на благосъстоянието в България)

03.07.2009
Къде е България в международните класации? Как се развива в последните години и защо? Кои са добрите примери по света? Какви реформи трябва да направи България, за да е на челните места? Как можем да станем просперираща, свободна и с висок жизнен стандарт страна? Новото правителство ще има задачата да взема бързи и трудни решения в неясна обстановка. То няма право на грешки. Необходимо е извършването на реформи, които са доказали положителния си ефект, направили са страните богати и свободни.

Разходите на тройната коалиция

Петър Ганев / 03.07.2009
Преди няколко дни бяха публикувани данните за изпълнението на бюджета през месец май – това се случи с известно закъснение, което е трудно обяснимо, особено броени дни преди изборите (веднага се появиха интерпретации, че данните са „лоши” и съответно се крият). Е, данните не бяха скрити, но от друга страна едва ли са повод за особена гордост у управляващите.

Иконометричен поглед върху политическите убеждения

Антон Герунов* / 03.07.2009
С наближаването на изборите прогнозите за вота стават все повече, и дори толкова плашещо близки, че създават илюзията за неизбежност на резултатите. Това, което не трябва да забравяме е, че основополагащото на политическия избор са не друго, а политическите възгледи.

Качествено управление

Зорница Манолова / 03.07.2009
... Средният резултат на България по всички показатели е 0,3, което, въпреки, че е над средата, е доста нисък резултат в сравнение с този на другите европейски държави. Особено ниски са стойностите по показателите върховенство на закона (по-ниски от тези на Румъния и Черна гора) и контрол върху корупцията (по-ниски от тези на Румъния, Сърбия и Македония), а най-високият резултат България получава при качеството на регулаторните режими. България има нужда от добра нормативна база и нейното спазване, малка и ефективна администрация и изкореняване на корупционните практики по всички етажи на властта.

Цитат на седмицата (бр. 433)

03.07.2009
"Една от причините да искам малка държава е, че когато имаме голяма държава, бизнесмените я превземат"