"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Бюджет 2010 – първа задача пред новото правителство

Петър Ганев / 26.06.2009
Новото правителство в България ще бъде изправено пред много предизвикателства, но първото сериозно такова безспорно ще бъде Бюджет 2010. За всички е ясно, че Бюджет 2009 няма да бъде това, което управляващите се надяваха (което правителството заложи в края на миналата година), но време за сериозни промени едва ли ще има. Някакви ревизии на настоящия бюджет за последното тримесечие са възможни и дори наложителни, но техният ефект ще бъде силно ограничен – първо, тъй като промените ще бъдат по-скоро козметични и второ, защото ще касаят едва три месеца от годината.

Как да разбираме доклада на СБ

Методи В. Методиев / 26.06.2009
През изминалата седмица Световната банка (СБ) излезе с мащабен доклад, описващ световното икономическо състояние и определени фокуси върху проблематични моменти по отношение на различните региони в света. По отношение на страните от централна и източна Европа (ЦИЕ) в анализа се посочват някои доста негативни тенденции по отношение на различни макро показатели. Естествено, в този отбор попада и България. В този контекст наши и световни „спецове” побързаха да ни сложат в списъка със страните, изпаднали/изпадащи в „бедствие”.

Нямам избор… ще гласувам!*

Петър Ганев / 26.06.2009
Изборите наближават и на преден план отново излиза въпросът трябва ли да се гласува или не. В обществен план се наблюдава пълен консенсус, като всички мнения (на политици, журналисти и експерти) са, че трябва да се гласува. В личен план обаче, нещата изглеждат различно и голяма част от хората решават да не упражнят правото си на глас, особено по-младите.

Ново филмче: Философия на свободата (вече и на български език)

26.06.2009
Философия на свободата е флаш анимация, която всъщност играе ролята на послеслов на книгата на Кен Скуланд „Приключенията на Джонатан Гълибъл: Една одисея в света на свободния пазар”. Историята на Философия на свободата започва през 1992 г., когато книгата е издадена в Русия. Руският издател споделил с автора, че малко хора в Русия познават същинското значение на „собственост” и „данъци”. Тогава Скуланд пише кратко описание на философията, представена в книгата му. Това описание започва да се разпространява и сега се появява като епилог навсякъде по света, където се издава (на повече от 40 езика). То вдъхновява и Кери Пиърсън, който го превръща в кратка анимация през 2004 година. Сега тя се превежда на много езици и позволява лесно разпространение сред милиони хора по света.

Акция „Аптека”

Велин Пеев / 26.06.2009
Наскоро стана известно, че Изпълнителната агенция по лекарствата е започнала кампания в търсене на незаконни аптеки по малките селища, а когато и почивният сезон навлезе в разгара си на 1 юли, акциите ще тръгнат и по курортите. Това е един блестящ пример как държавна структура с иначе добри намерения, но с много грешна концепция, може да има крайно неблагоприятни ефекти върху благоденствието на хората.

Поличба за спирала надолу. Британското и американското правителство се състезават по харчене*

Ричард Ран** / 26.06.2009
... Ако президентът Обама продължи със заплахите си да увеличава американските данъци върху въглерод и т.н.; позволи на данъчните намаления на Джордж У. Буш да бъдат прекратени следващата година, и не започне сериозно да намалява харченето, много икономисти ще могат да кажат същите неща за американската икономика следващата година, които г-н Смит казва за икономиката на Обединеното Кралство днес.