"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Време е заменките да бъдат спрeни веднъж завинаги

Велин Пеев / 12.06.2009
Заменките отново са актуални и се практикуват. Три месеца след като бяха забранени със закон, преди две седмици Народното събрание преобърна решението си. Отново държавни сгради и терени ще бъдат разменяни без търг или конкурс, продавани на цена по данъчна оценка – често много под реалната им стойност, и всичко това при изключително непрозрачни условия. Скандални са и фактите, че само големи инвеститори, избрани и сертифицирани от държавата, ще имат достъп до тази привилегия, а самите сделки ще стават с благословията на министъра на икономиката и шефът на общинската фирма-собственик.

„Изненада” с водните проекти

Зорница Манолова / 12.06.2009
След заседание на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка тази седмица, вицепремиерът по еврофондовете съобщи, че единадесет общински проекта за изграждане на водна инфраструктура по оперативна програма „Околна среда” ще бъдат спрени. Причината е, че одобрените от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) проекти, които са на стойност около 100 млн. евро са от два до десет пъти по-скъпи от подобни проекти в България, а и в други европейски държави.

Митове за БВП*

12.06.2009
... Правителствата и централните банки създават впечатлението, че могат да управляват икономиката. Този мит предполага, че “икономиката” ще постига ръст по пътя, предначертан от официалните власти. Когато държавната намеса влияе само върху статистиката за БВП, то упражнението е относително безвредно. Когато обаче тази намеса засяга дейността на “производителите” на богатство, то тя подкопава благосъстоянието на цялото общество.

Цитат на седмицата (бр. 430)

12.06.2009
Политиците не могат да ни дадат нещо, без да ни лишат от друго. Държавата не е господ. Всяка стотинка, която тя похарчи, трябва първо да бъде взета от някой друг.

Идеите за държавни холдинги се роят, макар и със слаби аргументи

Адриана Младенова / 12.06.2009
Създаването на държавни мегакомпании изглежда се услажда на управляващите. Въпреки че по този начин прозрачността в управлението се намалява и се размиват отговорностите (а може би именно поради това). След обединението на 7 енергийни компании в гиганта „Български енергиен холдинг” през 2008 г., сега се е зародила нова идея в тази посока. Този път от земеделския министър Цветанов.

Да застраховаш банкрут*

Ричард Ран** / 12.06.2009
Ако знаете, че имате дългове, по-малко или повече вероятно е да увеличите задълженията си, ако знаехте, че някой друг ще ги плати? Много деца могат да се досетят за отговора на този въпрос, но той изглежда затруднява членовете на Комитета за финансови услуги към Камарата на представителите, председателствана от Барни Франк, демократ от Масачусетс. Обмисля се дали федералното правителство на САЩ да презастрахова общинските облигации. Такова фискално безумие вероятно би накарало дори граждани на бананова република да се изчервят.

БВП Q1

Методи В. Методиев / 12.06.2009
През седмицата излязоха официалните данни от НСИ за развитието на българската икономика през първото тримесечие на 2009 г. По данни брутният вътрешен продукт през първо тримесечие на 2009 година възлиза на 13 961.1 млн. лева по текущи цени или около 1 831.3 лева на човек от населението.