"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Питанка и чуденка за бюджетните разходи?!

Петър Ганев / 29.05.2009
Кризата повлия на всичко – икономиката ни спря да расте, безработицата започна да се покачва, чуждестранните инвестиции някъде се запиляха, кредитирането стана сложно, приходите в държавната хазна се свиха и въобще нещата хич не са розови. Има обаче нещо, което не се влияе от кризата. Нещо, което е толкова далеч от пазарните процеси и въобще от рационалното мислене, че някакви си кризи въобще не могат да го уплашат. Говоря, разбира се, за т. нар. бюджетни разходи или казано по-просто всички тези пари, които ни биват вземани под формата на данъци и впоследствие харчени от умните глави в правителството.

Наномисъл в мегапроектите

Антон Герунов* / 29.05.2009
Съмнявам се, че ще намеря дори един нормален българин, който не би искал нашата родина да се превърне в мощен двигател на икономическия ръст на региона чрез производство на модерни технологии с висока добавена стойност. И сякаш за да отговори на тази нужда, и случайно предизборно, правителството предприема едно мегапътуване в света на нанотехнологиите с обещания за гигаразвитие, но и микрошансове за успех.

Бележка под линия: АЕЦ Белене май ще (о)стане абсолютно държавно!?

Методи В. Методиев / 29.05.2009
През изминалите години свикнахме да слушаме какви ли не разкази, измислици и премислици по повод проекта за строеж и експлоатация на АЕЦ Белене. Днес научаваме, че Русия, като „стратегически” най-заинтересована страна (а май оказваща се в крайна сметка и единствена) предлага на българското правителство заем от 3.8 млрд. евро за реализацията на мега проекта.

Ран: Влошаващата се криза в Европа*

Ричар Ран** / 29.05.2009
Братислава, Словакия – Този приятен град на река Дунав е считан за част от източна Европа, въпреки че е далече от Виена толкова колкото Вашингтон от Балтимор, и всъщност е близо до географския център на европейския континент...

Freakonomy-чески анализ на пазара на гласове*

Велин Пеев / 29.05.2009
Предизборната кампания вече набра скорост и отвсякъде ни заливат всевъзможни агитации. Те имат едно общо нещо, независимо от партията, която се рекламира: етикета „Купуването и продаването на гласове е престъпление”... Като за начало, да допуснем, че щом една партия има нужда да купува гласове, тя явно не се ползва с доверието на голяма част от обществото. Вероятно законодателите вярват, че търговията на гласове би имала отрицателни външни ефекти върху обществото, които не засягат нито продавача, нито купувача. Това обаче не е вярно, тъй като продавачът (гласоподавателят) също е част от обществото и той също понася отрицателните ефекти от едно лошо бъдещо управление.

Качеството vs. Цената

Невена Кръстева* / 29.05.2009
Комисията за защита от дискриминация решила , че всички студенти имат право на привилегии в столичния транспорт. Поредната издънка на големите капацитети в столичното общинско управление – всички български студенти да пътуват с намаление в София – след което логиката сочи и към всички ученици, както и пенсионери, а защо не и тези от ЕС?

До края на май работим за правителството

29.05.2009
27 май е денят, в който тази година спираме да работим за държавата и започваме да работим за себе си. През 2009 година българите работят почти 5 месеца за да си платят различните данъците и такси, тоест за да напълнят държавната хазна. Така наречения „Ден на свобода от правителството” през последните години настъпва винаги в края на месец май...

Право на отговор - БСК

29.05.2009
Една от статиите в бюлетина на ИПИ от 22 май 2009 породи дискусии и отговор от страна на Българска стопанска камара. Приветстваме някои от поясненията. За друга част продължаваме да твърдим, че не биха имали положителни ефекти, както наши публични анализи показват.