"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Безработица в България

Петър Ганев / 30.04.2009
... Провеждането на политики за постигането на по-висока заетост в навечерието на избори безспорно е крайно деликатна тема. Опасността от масирани правителствени предизборни харчове с цел осигуряването на заетост на гласоподавателите (и то на всяка цена) е надвиснала над икономиката ни. Можем само да се надяваме, че правителството ще избере по-ниските данъци и по-гъвкавия пазар на труда като алтернатива и така ще улесни всички ни.

McKinsey за спестяванията, потреблението и държавните политики

Методи В. Методиев / 30.04.2009
В скорошно изследване на икономиката на САЩ консултантската компания McKinsey анализира фактори като спестяванията и потреблението в икономиката, намаляването на задлъжнялостта на домакинствата и държавните политики, насочени към стимулирането на икономически растеж.

Така се прави

Зорница Манолова / 30.04.2009
... Сумарно всички спестени разходи за 2009 г. са повече от 20 млн. лв. Въпросът, който изниква е: Трябва ли да настъпи криза, за да се оптимизират разходите на държавните предприятия?!? Все пак дано управляващите проявят разум и приемат предложенията.

Туризмът отвръща на кризата*

Зорница Манолова / 30.04.2009
... в края на миналата седмица бе взето решение за подпомагане на един от най-зесегнатите от финансовата криза сектор – туристическият. Правителството ще плаща таксите за издаване на туристическа виза за България на чужденците. Става въпрос за визите за руснаци, които ще се насърчат да посещават нашите курорти, спестявайки ... 11 евро. За година привлечените чужденци ще струват на българския данъкоплатец около 1.5 млн. евро.

Ново филмче: "Невидимата кука"

30.04.2009
Питър Лийсън, автор на „Невидимата кука: скритата икономика на пиратите”, обяснява организацията на пиратското общество, митовете за пиратите и връзката на модерната икономическа политика със скритата икономика на пиратите. Продължителност: 9:08 мин.