"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Преборихме ли се с инфлацията?

Адриана Младенова / 16.04.2009
Най-важното нещо, което трябва да запомните, е че инфлацията не е Божие творение, не е сблъсък на частици или болест, която идва като чумата. Инфлацията е политика. Лудвиг фон Мизес, Икономическа политика, стр. 72

Повече и по-добре образовани – чрез повече частни висши учебни заведения

Велин Пеев* / 16.04.2009
В последно време отново се заговори за проблема с частните висши учебни заведения (ВУЗ). Бяха задействани дори съдебни дела за спиране на дейността им. Проблемите с тях обаче трябва да се разграничат: - дали въпросните висши учебни заведения заблуждават умишлено студентите си, че дават дипломи акредитирани за качество - или съществуването на частни висши учебни заведения с ниско качество на обучението само по себе си е нежелателно, следователно трябва да се забранят.

SOS МОЛДОВА

16.04.2009
Програма Достъп до Информация се присъединява, към изразената от правозащитни организации тревога от случващото се в Молдова - задържането и оказването на насилие на хора, заподозрени в участие в протести, проведени в Кишинев на 6-7 април 2009 г.; както и ограничаването на свободата на словото чрез недопускането или изгонването на журналисти, кореспонденти на международни информационни агенции.

Не след изборите, а сега…

Петър Ганев / 16.04.2009
Икономическият министър Петър Димитров преобърна досегашната позиция на управляващите и заговори за намаляване на осигуровките – „Има ресурс осигуровките да бъдат намалени с 4-5 процента и ако останем на власт, ще въведем тези облекчения за бизнеса” (в-к Дневник). Това звучи добре, но възниква логичния въпрос: Защо чак след изборите, а не сега?!

Понякога стоя и си мисля, понякога просто стоя…

Петър Ганев / 16.04.2009
... Покрай всички глупости на управляващите през изминалата седмица обаче се промъкна и отмяната на деня за размисъл. Ден, който на моменти може да бъде доста дразнещ. Ден, в който ни се налагат допълнителни ограничения. Ден, в който изборите трябва да обсебят живота ни и да се съобразяваме с тях. Денят за размисъл си лъхаше на комунизъм отвсякъде и добре, че вече го няма.