"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Отново „нови” държавни компании

Методи В. Методиев / 10.04.2009
Световната история показва, че по време на икономически сътресения държавата се активизира в предприемането на всякакъв род мерки, планове и стратегии за борба с настъпилата криза. В някаква степен това е обяснимо поради широко застъпеното разбиране на ролята и функциите на държавата. Тя трябва да бъде първият и последният съдник, както и спасителят и изцерителят на лошото и злото.

Истинското лице на комунистите

Адриана Младенова / 10.04.2009
... Събитията в Молдова ни напомнят за комунистическите практики и начин на действие. Комунистите не се колебаят да потъпкват естествените човешки права – правото на свобода, на избор и неприкосновена собственост и използват репресиращ апарат, за да се домогнат до властта. Тези епизоди не могат да бъдат отминати с лека ръка и ни демонстрират за сетен път влиянието и силата на Кремъл на политическата сцена в региона и опасната близост на част от българския управляващ елит с Русия.

България също строи мостове до Сицилия

Петър Ганев / 10.04.2009
Строежът на мост, свързващ Сицилия с континенталната част на Италия, се очаква да спаси италианската икономика от рецесия. Именно мостът до Сицилия е нарицателно за мащабните инфраструктурни проекти (на обща стойност 17 млрд. евро), замислени от италианското правителство, чиято цел е създаването на десетки хиляди работни места. В тази си част планът „Берлускони” до голяма степен наподобява на нашенския си план „Станишев”. Посланието е ясно – „в криза сме… давайте да харчим”.

Парадоксът на субсидиите за земеделието

Велин Пеев / 10.04.2009
Темата за субсидиите за земеделието сме я обсъждали нееднократно. Но тъй като субсидиите нито са спрени, нито се обмисля тяхното спиране, и аз няма да спра да ги критикувам. В няколко параграфа ще изложа един поглед от друг ъгъл. Ще разгледам два сценария за земеделската реколта, които са били реалност у нас.