"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Туризмът и кризата

Зорница Манолова / 03.04.2009
Върлуващата в момента криза отвори нови възможности за искане на помощ от държавата. От това се възползва и туристическият бранш, който отново настоява за безумни привилегии и помощ. Именно заради кризата, обаче, те бяха сметнати за „разумни предложения” от председателя на консултативната комисия по въпросите на туризма на среща в понеделник.

Срещата на Г20 – предприемане на мерки

Зoрница Манолова / 03.04.2009
Вчера се проведе срещата на страните от Г20, където лидерите на големите страни се опитаха да изгладят разногласията си за мерките срещу финансовата криза. Съгласие беше постигнато, а цената му е 1 трилион долара, които ще бъдат наляти в икономиката.

Икономическият ефект от забраната за тютюнопушене в ресторанти и нощни заведения

Бари Кревън и Майкъл Л. Марлоу * / 03.04.2009
Защитници на публичното здравеопазване твърдят, че забраните са необходими, за да защитят пасивните пушачи. Във Великобритания наскоро приеха закон, с който се забранява тютюнопушенето на обществени места, като ресторанти и нощни заведения където главната тревога бе за здравето на работещите в различни заведения. Защитниците претендират и за това, че забраната не вреди на собствениците на заведения, защото според обширно проучване ресторантите и нощните клубове в САЩ никога не са понасяли вреда от забраната (Гленц, 2007). В действителност, защитниците често твърдят, че забраната повишава продажбите в ресторантите и нощните заведения и всъщност собствениците би трябва да са благодарни за подкрепящите ги забрани.

ПОКАНА: "Няма нищо по-важно от свободата"

03.04.2009
Германо-Българската индустриално-търговска камара и Фондация Фридрих Науман за свободата Ви канят най-сърдечно на публична дискусия и коктейл на тема: ’’Няма нищо по-важно от свободата“

Производителите срещу търговските вериги (продължение)

Велин Пеев* / 03.04.2009
Пазарната сила, която търговските вериги упражняват зависи от това колко е силна конкуренцията между тях. Колкото по-голям пазарен дял имат те, толкова повече сила ще прилагат те в преговорите с доставчици. От КРИБ твърдят, че веригите са монополисти.

„Бюрокрацията”

Лудвиг фон Мизес / 03.04.2009
През 1944 година Мизес завършва своята книга озаглавена - „Бюрокрацията". В нея той брилянтно представя същността и ролята на бюрокрацията в контекста на общество живеещо в условията на демокрация. Авторът използва икономическата реторика, за да очертае разликите между бюрократичното управление и мениджмънта с цел печалба (по примера на частните компании).

ПЕТИЦИЯ: Не на директния достъп на МВР до трафични данни!

03.04.2009
Ние сме сериозно притеснени от готовността на отделни народни представители да потъпкват собствения си Правилник, приет на основание чл. 73 от Конституцията, за да подпомогнат неоправдан от гледна точка на Конституцията и закона стремеж към недопустимо вмешателство на силовите институции в личния живот и свобода на гражданите. Инициативата е проява на неуважение към решенията на законодателната и съдебната власт, към правата на гражданите, Конституцията и законите. Ние смятаме, че Народното събрание следва да дава пример за изпълнението на законите, не за погазването им.