"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Държавата на забраните

Светла Костадинова / 27.03.2009
Прегледът на вестниците от изминаващата седмица може да доведе до силно негативно усещане за безсилие пред усилията на държавата все повече да определя как, какво, колко, кой, къде да прави бизнес. Забраната все повече се прилага като подход за регулиране, което един свободомислещ човек, вярващ в предприемача и инициативността не може да приеме равнодушно.

Как Регулациите Изкривяват ЗаетосттА (КРИЗА)

Зорница Манолова / 27.03.2009
... В условията на криза хората още повече настояват за адекватна социална политика, а правителствата се чувстват длъжни да правят нещо, за да отговорят на самата криза и очакванията на гражданите си. Често, обаче, правейки нещо държавата не само, че не помага за преодоляването на трудностите, а ги задълбочава и изкривява.

ПЕТИЦИЯ: Не на директния достъп на МВР до трафични данни!

27.03.2009
Ние сме сериозно притеснени от готовността на отделни народни представители да потъпкват собствения си Правилник, приет на основание чл. 73 от Конституцията, за да подпомогнат неоправдан от гледна точка на Конституцията и закона стремеж към недопустимо вмешателство на силовите институции в личния живот и свобода на гражданите. Инициативата е проява на неуважение към решенията на законодателната и съдебната власт, към правата на гражданите, Конституцията и законите. Ние смятаме, че Народното събрание следва да дава пример за изпълнението на законите, не за погазването им.

Пазарни играчи, които и искат съдията „да ги подпира”

27.03.2009
... Налагането на евентуална регулация би дало сила на производителите, което ще обезсърчи веригите. Това от своя страна ще повлияе отрицателно на конкуренцията в бранша и цените ще тръгнат нагоре. От друга страна, по-ниските цени, които търговските вериги в момента изискват от производителите, най-вероятно ще бъдат последвани и от по-ниски цени по рафтовете под натиска на конкуренцията между различните вериги. А това е един от ефектите, които целим откакто строим пазарна икономика в България

За да се возим на метро

Вера Русинова* / 27.03.2009
Колко хубаво би било да можехме и ние, като в цивилизования свят да се “повозим” на метро, което да обхваща територията на София. Но не! Докато в повечето столици хората отдавна не смятат, че метрото е някакъв супер лукс, то у нас е много трудно дори да си помислим, че ще имаме честта в скоро време да приемем метрото като основно средство за придвижване.

ПЕТИЦИЯ: СВОБОДНАТА ТЪРГОВИЯ Е НАЙ - ДОБРАТА ПОЛИТИКА

27.03.2009
Спектърът на протекционизма се увеличава. Той винаги е бил опасна и глупава политика, но е особено опасна по време на икономическа криза, когато заплашва да навреди на световната икономика. Особеното условие на протекционизма е, че националният просперитет е увеличен, когато правителството гарантира право на монопол на местните производители. Както векове икономическо разсъждаване, исторически опит и емпирични изследвания много пъти са показали, това условие е крайно грешно. Протекционизмът води до бедност, не до просперитет.

ПОКАНА: „Няма нищо по-важно от свободата”

27.03.2009
Германо-Българската индустриално-търговска камара и Фондация Фридрих Науман за свободата Ви канят най-сърдечно на публична дискусия и коктейл на тема: ''Няма нищо по-важно от свободата"