"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Глупости по време на криза

Петър Ганев / 20.02.2009
Напоследък предложения за „борба” с кризата се чуват просто от всякъде. Всички възможни заинтересовани групи призовават държавата да предприеме спешни мерки, обикновено насочени… именно към тези групи. Някои искат специално внимание, други искат преференции, а трети направо си искат пари. Въобще, във времена на криза, някак си е по-лесно да се изказват всевъзможни безумни идеи, част от които дори стават реалност.

Защо бюджетните служители да са привилигировани?

Адриана Младенова / 20.02.2009
В своята оценка на конвергентната програма на страната чиновниците от Европейската комисия препоръчват да се замразят заплатите в бюджетния сектор през тази година в отговор на кризата, за да се постигне осредняване на заплатите и да се увеличи конкурентоспособността. Правителството този път беше подготвено и на редовното си заседание през седмицата Министерски съвет гласува постановление в тази посока, според което бюджетните организации ще могат да ползват 95% от предвидените пари за заплати, а останалите пет процента ще се изразходват в зависимост от оценките за макроикономическото състояние на страната и бюджетните показатели на ведомствата.

Икономическата свобода все още е най-добрата политика*

Март Лаар** / 20.02.2009
Казват, че единственото нещо, което хората научават от историята, е че хората не научават нищо от историята. Наблюдавайки как светът се справя със сегашната икономическа криза, този афоризъм за съжаление звучи вярно.

ИПИ учредява КЛУБ на СТУДЕНТИТЕ към ИПИ

20.02.2009
МИСИЯТА НА КЛУБА е да осигури форум и средство на студенти, интересуващи се от икономика и икономическа философия, да осигури достъп до нови знания, различни гледни точки и идеи.