"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Стулта и Пуера („Взаимност”)*

Фредерик Бастиа** / 13.02.2009
Имало едно време, независимо къде, два града – Стулта и Пуера. Хората от двата града вложили много пари и усилия, за да построят път, която да ги свързва. Веднъж завършен, Стулта си казала „Ех тази Пуера, залива ни всекидневно със своите продукти. Трябва да направим нещо и то веднага.” И ето, че скоро Стулта създала специални отряди, чиято единствена функция била да поставят препятствия пред трафика, идващ от Пуера. Не минало много време и Пуера също организирала подобни отряди.

Швейцария каза ДА

Петър Ганев / 13.02.2009
Швейцарците гласуваха на референдум и допуснаха българи и румънци до трудовия си пазар. Самата новина за провеждането на референдум (какъвто и да е било той) звучи малко странно в България. На нас досега не ни се е случвало подобно нещо, поне в национален мащаб. Наскоро дори имаше дискусия в парламента и беше решено, че са нужни 600 000 подписа за да бъде предизвикан референдум от хората. Всъщност, точно по подобен начин беше свикан и референдумът в Швейцария – чрез събирането на… 50 000 подписа.

МО ще бори дракони?!

Зорница Манолова / 13.02.2009
В понеделник министърът на отбраната изрази недоволство от лошото планиране на разходите за отбрана и отбранителната политика на България. От изявлението стана ясно, че през последните години са сключени договори за над 1 млрд. лв. за ненужна техника, която не носи никакви „бойни способности” на българската армия. Основните харчове са за транспортни и учебни самолети, вертолети и многоцелеви изтребители.

Регулация без да се мисли*

Ричард Ран** / 13.02.2009
Ако знаехте, че „преди няколко седмици, федералното правителство (на САЩ) трябваше да задели няколко стотици милиарда долара за да гарантира авоарите на Ситигруп, въпреки че инспектори от Бюрото по контрол на валутата са били в банката на пълно работно време с години, надзиравайки операциите на тази гигантска институция, под широките права дадени от Закона за Застраховане на Федерални Депозити и Подобряване на Корпорациите от 1991 г”. – какво бихте си помислили за ефективността на банковото регулиране в Америка?

Стимулиране на заетост по време на криза - как не трябва да се прави

Адриана Младенова / 13.02.2009
Една от заложените мерки в антикризисния план на управляващите („плана-Станишев”) предвижда правителството да дава допълнително 120 лв. към заплатите на служителите в предприятия, които въвеждат намалено работно време за период от 3 месеца, но запазват заетостта на персонала си. Тази седмица излезе информация, че класирането на фирмите, които ще получат тези „бонуси”, ще зависи от спада в продажбите и печалбите им. Колкото по-голям е спадът и не се дължи на сезонна цикличност, толкова по-голям шанс имат компаниите да бъдат включени в схемата.

Да продаваш краставици на краставичар

Велин Пеев* / 13.02.2009
Държавната агенция по туризъм щяла да рекламира българските курорти...на българи. Звучи като народната поговорка да продаваш краставици на краставичар. Всъщност кампанията вече е факт и тече по много национални медии. Струва 6 милиона лева... По принцип няма нищо лошо в това да поемеш инициатива да продадеш нещо, но когато средствата за опитите, изразени в рекламна кампания за 6 милиона лева, идват от джоба на същите хора, към които кампанията е предназначена, това изглежда доста абсурдно.

Саламът е и според акъла* (храните част 2)

13.02.2009
Имитацията на качество чрез изкуственото завишаване на цените ще бъде бързо разкрита от разумните потребителите. А другите потребители ще плащат завишени цени за нискокачествени стоки. Затова, да бъдем разумни!

Идеята на ефективното банкрутиране

Методи В. Методиев / 13.02.2009
Когато живеем във време, в което фалитите на компании и провалите на бизнеси може би ще бъдат по-често срещано явление от колкото преди 1-2 години, е важно да се замислим за това какви са действията при евентуален фалит на даден бизнес. Става дума за механизмите за привеждане на една компания в несъстоятелност (банкрут ) и по какъв начин кредиторите и акционерите могат да бъдат защитени. Процедурата по несъстоятелност е координационен механизъм, целящ максималното удовлетворяване на кредиторите и акционерите на една компания.