"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

„Колко е важно да бъдеш сериозен”

Петър Ганев / 06.02.2009
Предложението за намаление на изискването за минимален капитал при стартиране на бизнес (ООД) е отново в парламента. Този път не е внесено от опозицията (преди година беше внесено от Мартин Димитров, СДС), а идва директно от министър-председателя Сергей Станишев. Предложението е изискването за минимален капитал от 5 000 лв. да бъде намалено до едва 100 лв., като въпросната мярка беше широко прокламирана през последните месеци и дори беше записана в анти-кризисния план „Станишев”.

Регулиране на регулациите

Зорница Манолова / 06.02.2009
Във вторник тази седмица стана ясно, че 57 общини няма да получат компютърна и офис техника от Министерствата на администрацията и административната реформа. Причината е, че тези общини продължават да поддържат незаконни регулаторни режими за постоянните търговски обекти. Така, ако търговецът иска да упражнява каквато и да е търговска дейността на територията на някоя от тези общини трябва да подаде документи и да заплати такса за „разрешение за упражняване на търговска дейност”, „регистрация за упражняване на търговска дейността” или „уведомление за упражняване на търговска дейност”.

ИПИ ОТГОВАРЯ (бр.412)

06.02.2009
Как бихте оценили перспективата за развитието (възстановяването) на капиталовия пазар у нас през тази година или в по-далечна перспектива (2-3 години) в контекста на всички икономически фактори, които действат в момента?

Безопасността на храните

Велин Пеев* / 06.02.2009
Тази седмица, след инцидентен случай на отравяне, в медиите беше повдигната дискусия за безопасността на храните. Чуха се гневни реплики от гражданите, че в храните се слагали съставки неприсъщи за стоката, която купуват. Аргументите бързо ескалираха до искания за забраната на тези съставки и „лошите” производствени процеси, дори за въвеждането на законови стандарти в качеството на някои продукти. Държавни органи започнаха и мащабни проверки на производители. Ние не можем да не бъдем обезпокоени от започването на подобни процеси.

ПОПИТАЙТЕ ИПИ

06.02.2009
 Имате конкретен въпрос в областта на икономиката...  Искате повече информация за идеите за икономическа и индивидуална свобода и тяхното практическо приложение...  Интересувате се от материали, изследвания и анализи по различни теми...