"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Сър Алън – липсващият съветник

Красен Станчев / 16.01.2009
Сър Алан Уолтърс почина на 3 януари т.г., на възраст 82. Той бе сър от 1983 г. След кончината му „Икономист” го „монетаристичният гуру на г-жа Татчър”, на която той бе личен икономически съветник. Като такъв той бе допринесъл за програмата, с която тя спечели и изборите през 1979 г., но и за оставката и през 1990 г. (Тогава из България тръгна вицът че, когато в София стачкуват, в Лондон си подават оставките.)

Да забраним протестите

Зорница Манолова / 16.01.2009
За тези явления пред Парламента сигурно има причина. Сигурно има и начини те да се спрат. На първо място може да се помисли как хората да са по-доволни. Това е трудно, но ... има и втори начин – да се забранят протестите или поне да се ограничат, за да станат малко по-приятни и по-поносими за властта. Всъщност не се разрешават причините за нарастващия брой протести от всички сфери на живота на гражданите, а се намаляват допустимите им рамки. Друг е въпросът за правото на свободните хора да изразят недоволството си.

Исторически бележки за газовата кризата между Украйна и Русия*

Методи В. Методиев / 16.01.2009
Вече втора седмица кризата с доставките на руски газ към Европа е в епицентъра на политическото говорене. От тази гледна точка може би някои се питат как така изведнъж двете страни се „хванаха за гушите” и предизвикаха подобен род политически, а в крайна сметка и икономически турболенции.

КОНКУРС за икономист в ИПИ

16.01.2009
ИНСТИТУТЪТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА обявява конкурс за икономист. Ако имате поне 3 години опит в областта на икономическите анализи/прогнози и добре познавате икономическата теория, статистическите и иконометричните техники, то задължително трябва да ни известите. Срокът е 30 януари 2009.

Можеше много по-добре

Петър Ганев / 16.01.2009
Българската икономика отново попада в групата на „умерено свободните” според Индекс на икономическата свобода 2009, оповестен от фондация „Херитидж” и “Уолстрийт Джърнъл”. Въпреки, че в тазгодишното изследване България има най-добрия си резултат в Индекса досега (1995-2009), напредъкът е почти пренебрежим.

Оценка за оценителите*

Зорница Манолова / 16.01.2009
... Все пак Камарата на независимите оценители е поредната подобна структура. Колко още такива структури ще се създадат, за да стане ясно, че те не са ефективни и не е необходимо налагането им от държавата? Опитът показва, че свободното предлагане и свободното търсене при установени правила са най-добрият критерий за ефективност и прозрачност.

ПОПИТАЙТЕ ИПИ

16.01.2009
Имате конкретен въпрос в областта на икономиката. Искате повече информация за идеите за икономическа и индивидуална свобода и тяхното практическо приложение. Интересувате се от материали, изследвания и анализи по различни теми...