"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

КОНКУРС за икономист в ИПИ

ИПИ / 09.01.2009
ИНСТИТУТЪТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА обявява конкурс за икономист. Ако имате поне 3 години опит в областта на икономическите анализи/прогнози и добре познавате икономическата теория, статистическите и иконометричните техники, то задължително трябва да ни известите. Срокът е 30 януари 2009.

Една година плосък данък

Петър Ганев / 09.01.2009
Първата година от въвеждането на плоския данък отмина. Въпреки, че е рано за какъвто и да е по-задълбочен анализ (и съответно изводи), тъй като годишните данни, както за изпълнението на бюджета, така и за представянето на икономиката ни, не са все още налични, можем спокойно да твърдим, че плоското облагане беше успех. Казвам успех, защото хората го харесаха (тъй като е справедлив) и разбраха (тъй като е най-простата форма на облагане), а в същото време правителството съумя да събере повече приходи от минали години.

Какво искате от държавата*

Светла Костадинова / 09.01.2009
Протестите в България зачестяха. Всяка година някой иска нещо. Тъй като в повечето случаи аз не чувам нормални аргументи, които да ме убедят в правотата на протестиращите, а напротив – изкарват ме извън нерви, се замислих какво е държавата за хората?

БМА - Конкурс за студентско есе

09.01.2009
Конкурс за студентско есе: "Глобалната финансова криза от 2007г. - 2008г. - криза на капитализма, криза на държавното управление на икономиката или криза на човешкото знание за света"

Кризата с газта

Петър Ганев & Методи В. Методиев / 09.01.2009
България се оказа най-неподготвената страна за последствията от газовия конфликт. Само няколко дена след като Русия спря доставките на газ към България, можем спокойно да твърдим, че животът на хората се влоши или най-малкото се усложни значително.

Регистрация на фирма в България – още има какво да се желае

Зорница Манолова / 09.01.2009
... Ако искаме България да привлича инвеститори, трябва да направим всичко, свързано със започването на бизнес лесно. Ако искаме хората да не разчитат на помощ от държавата, трябва лесно да могат да опитват да са предприемачи. Ако искаме да успяваме по-често, трябва да зависим възможно най-малко от бюрокрацията.

ПОПИТАЙТЕ ИПИ

09.01.2009
Имате конкретен въпрос в областта на икономиката; Искате повече информация за идеите за икономическа и индивидуална свобода и тяхното практическо приложение; Интересувате се от материали, изследвания и анализи по различни теми...