"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Спестявания и инвестиции в България (кризата и отражението и върху някои показатели)

Димитър Чобанов / 21.11.2008
Кризата на международните пазари все повече се усеща и в България. Това се отнася не само до спада на фондовата борса и повишаването на лихвените проценти, но и в нефинансовия сектор. Някои предприятия прекратяват или силно свиват дейността си, а предвиждани проекти се отлагат за неопределено време. Забавянето на икономическата активност се отразява неблагоприятно върху очакванията за следващите месеци. При такава ситуация възниква въпросът какво ще бъде отражението върху спестяванията и инвестициите в българската икономика, които са предпоставка за стопанския растеж.

Парадоксът в политиките при тютюна и цигарите

Зорница Манолова / 21.11.2008
Тази седмица се разрази спор, който засегна доста производители на тютюн от различни държави, включително България. От една страна, Европейският парламент настояваше за удължаване срока на помощите за производството на тютюн до 2013 г. От друга, комисарят по земеделските въпроси Мариан-Фишер Бойл изрази категоричното си мнение, че тези помощи трябва да спрат през 2010 г. Резултатът беше недоволството на тютюнопроизводителите, които дори започнаха протести.

Паричната свобода и нейната противоположност

Марк Торнтън* / 21.11.2008
Днес се намираме в повратен момент, отбелязващ началото на края на една икономическа ера през която щатският долар доминираше световната икономика. Доларът все още доминира световните финансови пазари и много световни валути, включително и китайската, са свързани с него. Все пак, доларът вече спря да увеличава влиянието си в световната икономика и има два нови конкурента, еврото и китайския юан.

ПОКАНА: Алтернативен бюджет 2009

21.11.2008
Какъв бюджет е нужен, за да се насърчи стопанският растеж в България? Как бюджетната политика може да се използва за смекчаване на негативните ефекти от световната финансова криза? По какъв начин намалението на данъчно-осигурителното бреме може да повлияе върху икономиката? Заповядайте в пресклуба на БТА на 23 ноември 2008 г.(неделя) в 12.00 часа.

Справедливост, свобода, равенство… Не сега? А кога?!

Петър Ганев / 21.11.2008
Свободното движение на работна сила в рамките на ЕС продължава да е мит за българските граждани. Все още редица страни налагат ограничения срещу работниците от България (и Румъния) и това сякаш не притеснява българските управници. Почти не се е чуло някакво адекватно мнение по темата, да не говорим за заемане и отстояване на твърда позиция. В крайна сметка вече сме пълноправни членове на ЕС и сме в правото си да защитаваме националните интереси. Българските граждани са и европейски такива, и съответно имат правото да работят свободно на територията на ЕС.

Възможности за повишаване ефективността на градския транспорт в София чрез промяна на механизма на контрол и редуциране броя на пътуващите гратис

ИПИ / 21.11.2008
При цена на един билет, която влезе в сила от 01.09.2008 г. (1 лев), и средно установен процент на нередовните пътници от около 10% (150 000 пътници), то пропуснатите годишни ползи ще се равняват на 54 750 000 лева.