"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Ще борим кризата с инвестициите – сигурен провал

Зорница Манолова / 24.10.2008
Препоръките, които можем да дадем, са свързани с цялостното подпомагане на частния сектор, а не преференциалното третиране на определена група от инвеститори или сектори. За да се привлекат повече инвеститори, трябва да се увеличи доверието в българската икономика. Така предприемачите ще имат някаква сигурност и очаквания, че ще достигнат печалби, компенсиращи риска. Сега инвеститорите срещат неблагоприятна и непредвидима инвестиционна среда главно заради преференциите, предоставени на отделни предприемачи. Друг важен факт е, че самото увеличаване на частния сектор в страната е предпоставка за привличане на инвеститорите за осъществяване на рентабилен бизнес.

Аржентинското правителство ограбва работниците!

Адриана Младенова / 24.10.2008
Тази седмица президентът на Аржентина, Кристина Фернандес де Кирхнер, обяви намерение да национализира частните пенсионни фондове в страната. Това грубо потъпкване на неприкосновената частна собственост хвърли в шок света. Капиталовият пазар реагира мигновено на тази новина и борсовите индекси в страната се сринаха, цените на акциите паднаха с 11% във вторник. Това е оценката на инвеститорите на намерението на аржентинското правителство – отдръпване от икономиката и загуба на доверие.

Международната година на картофа – повод за субсидии?

Любен Иванов* / 24.10.2008
Във връзка с обявената от Организацията на обединените нации (ООН) 2008 за "Международна година на картофа" се провежда Национална кампания „Картофите – традиции и бъдеще" под патронажа на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов.

Борбата с бюрократичните промени

Петър Ганев / 24.10.2008
Финансовата криза се превърна в препятствие за амбициозните планове на ЕС за борба с климатичните промени. От една страна на много хора не им се говори за климата точно сега, а от друга самата криза принуждава правителствата да бъдат много внимателни, особено по отношение на решения, които директно рефлектират върху стопанския живот в страните им. Италия и Полша вече заплашиха с вето пакета за борба с климатичните промени, твърдейки че техните икономики не могат да се справят с проблемите, които ще бъдат предизвикани от съкращаването на емисиите.

Кризата и България*

Велико Димитров / 24.10.2008
Поне за момента в България всичко изглежда относително спокойно, разбира се ако изключим случващото се на фондовата борса (спад на двата основни индекса на годишна база с над 65% за SOFIX и 70% за BG40). Тук обаче е добре да се отбележи, че за разлика от много други по-високо развити държави, връзката между реалната икономика и капиталовия пазар в България е слаба и дори противоречива