"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Една напред, две назад

Методи Лазаров / 29.08.2008
... Класацията Doing Business класира България на 103 място в света по цена и време за изваждане на различни лицензи, което е отстъпление с цели 18 места спрямо 2007. Въвеждането на 87 нови лицензионни режима при положение, че пречките пред бизнеса са твърде големи така или иначе, демонстрира липса на ясна стратегия и визия на политическо ниво за мястото на държавата в икономиката. Частният сектор е двигател на икономическия растеж, а когато той е възпрепятстван от държавата, обикновените граждани страдат от скромното покачване на доходите им.

Безумието Кремиковци

Петър Ганев / 29.08.2008
Ако има пример, който най-ясно да илюстрира всички неприятности, които могат и обикновено се случват, когато държавата реши да се захване с даден бизнес, то това безспорно е металургичният комбинат „Кремиковци”. Въпросното предприятие е вечно проблематично и очевидно в тежест на хората (визират се основно данъкоплатците). Дали в основата на всичко това не стои именно присъствието на държавата в собствеността и управлението на комбината? Дали точно преследването на други „по-възвишени” цели (обществени), а не обикновения стремеж към лична изгода и печалба (какъвто би имала всяка изцяло частна компания) не ни води към това безумие?

БСП предлага намаление на осигуровките... Браво!

Адриана Младенова / 29.08.2008
Тази седмица изпълнителното бюро на БСП предложи осигуровките да намалеят с 2 процентни пункта от 1 януари 2009 г. По този начин най-големият коалиционен партньор заяви публично позицията си. Ако това се случи, правителството ще продължи за четвърта поредна година тенденцията за намаление на преките данъци. Което вече се доказа като успешна стратегия, от която печелят и работещите, и държавата.

Българският спорт – накъде?

Димитър Чобанов / 29.08.2008
Наскоро приключиха Летните олимпийски игри, а през седмицата се проведоха вторите срещи от участието на българските футболни отбори в Европейските клубни турнири, при които представянето донякъде беше добро, но отново страната остана без участник в Шампионската лига въпреки лекия жребий. Представянето на Олимпиадата беше меко казано неуспешно, което поставя въпроса на какво се дължат тези недобри резултати.

Ще плащаме данък земеделие и тази година*

Светла Костадинова / 29.08.2008
Обикновено ако един производител работи на загуба повече от 3-4 месеца той просто фалира и излиза от бизнеса. Различна е ситуацията ако на този производител е обещано да получи субсидия, независимо дали е успешен или не. Опростено погледнато тази ситуация изглежда абсурдна. Не така ще кажат обаче земеделските производители и преработватели в България и въобще в Европа, които са основни участници в Общата селскостопанска политика на ЕС и както печелят от нея, така и в последно време май повече губят.